Bewust Zijn

In 3 stappen je huis grondig energetisch reinigen en opladen

Heb jij, net als ik, een intense behoefte om schoon en ontvankelijk het nieuwe jaar te beginnen? Wil je ook graag al het oude loslaten en het nieuwe omarmen? Je huis energetisch reinigen en opladen is dan een goed plan. Dit is de wijze waarop ik meestal te werk ga. Uiteraard zijn er andere manieren, volg daarin vooral je intuïtie!

Palo SantoDe eerste stap is je huis fysiek reinigen

stoffen, stofzuigen, dweilen, afwassen, opruimen, spullen die je niet meer gebruikt wegdoen, etc. Ik dweil zelf met water met een paar druppels etherische olie, bijvoorbeeld met lavendel. Omdat oude, zware energie zich in stof, vuil en troep ophoopt, is dit meteen de eerste stap van de energetische reiniging. Doe tijdens of na het schoonmaken de ramen (en deuren) open voor de nodige frisse lucht.

De tweede stap is de start van het energetisch reinigen

Ik werk meestal met de elementen, Bachbloesem en Reiki.

Als eerste zet ik drie schaaltjes neer in de ruimte die ik ga schoonmaken: een schaaltje met een brandend kaarsje of waxinelichtje voor het element vuur, een schaaltje met zout voor het element aarde en een schaaltje met water. Vervolgens ga ik met een smeulende Palo Santo, element lucht, tegen de klok in door de ruimte. In plaats van Palo Santo kun je ook wierook gebruiken of een smudge stick met Witte Salie. Zowel Palo Santo als Witte Salie werken zeer reinigend.

Zo ga ik met de vier elementen door iedere ruimte die ik energetisch wil reinigen, ondertussen versterk ik de reiniging door mijn intentie er aan toe te voegen: “Moge mijn huis gereinigd worden en oude, zware energie dit huis verlaten’’. Reinig vooral alle hoeken goed, evenals ramen en deuropeningen en onder het bed. Als ik alle ruimtes heb gehad plaats ik de bakjes met de kaars, het zout en het water in de grootste ruimte en laat ze daar staan totdat de kaars is opgebrand. Ik vind dit ook altijd een fijn moment om nogmaals de ramen en deuren even open te zetten. Als de kaars opgebrand is, gooi ik het zout en het water weg en bedank ik de elementen.

Zo, als je deze twee stappen hebt gezet is je huis gereinigd.

De derde stap is het opladen van je huis met nieuwe energie

Zo kun je je huis beschermen en het de door jouw gewenste energie geven. Ik doe dat met Reiki en Bachbloesem. Als jij ook ingewijd bent in Reiki, kun je met behulp van Reiki je huis beschermen en opladen (het eerste en tweede symbool zijn hier in het bijzonder geschikt voor). Ben je niet geïnitieerd in Reiki, dan kun je je huis energetisch opladen met je intentie. Je denkt bijvoorbeeld: ‘’Moge mijn huis beschermd zijn tegen onheil van buitenaf en moge hier liefde en vrede heersen.’’. Kies een formulering die voor jou kloppend voelt.

Tenslotte heb ik wat Bachbloesem in een plantenspuit met water gedaan en in de verschillende ruimtes gesproeid. Ik heb gekozen voor een mix van Honeysuckle (voor loslaten van het verleden), Star of Bethlehem (bij traumatische gebeurtenissen, grote en/of kleine), Crab Apple (bij gevoel van onreinheid), Holly (voor liefde en compassie), Walnut (helpend bij veranderingen en bescherming bij invloeden van buitenaf) en Agrimony (een persoonlijke keuze, dé Bachbloesem voor Boogschutters, helpend om alle emoties die je voelt toe te staan en je niet te verbergen achter een opgewekt masker).

Na het reinigen van mijn huis, heb ik mijzelf ook energetisch gereinigd en opgeladen. Maar daarover meer in mijn volgende artikel. Want uiteraard is de jaarwisseling een mooi moment, maar kun je zowel je huis als jezelf op ieder gewenst moment energetisch reinigen en opladen.

Heb je vragen, stel ze me gerust. Over het reinigen van je huis, maar ook als je andere algemene of specifieke vragen hebt over Reiki of Bachbloesem. En als je je huis hebt gereinigd, ben ik benieuwd naar je ervaring!

3 Comments

 • Esther

  Hey Marleen! Mooie blog hoor! Zeker in oude huizen kan nog wel eens wat ‘in de lucht hangen’ dus dan komt deze reiniging goed van pas. Ik werk zelf vaak met reiki maar de bachbloesem die ik heb zou ik daar ook goed voor kunnen gebruiken! Bedankt voor de tip 🙂 Liefs Esther

 • RuimtevoorZijn

  Hola Esther,

  Dankje! Benieuwd wat je ervaring met reinigen met Bachbloesem is :-)!
  Doe je er nog wat mee? Heb je al een kit?

  Liefs, Marleen

Leave a Reply

Your email address will not be published.