Over mij

Mijn naam is Marleen Magdalena Bosch, 42 jaar en ik woon in Zutphen met mijn lief, Auke Attema. Samen met zijn zoon en mijn zoon en dochter vormen wij ons ‘samengestelde gezin’. Dat wij beiden een systemische achtergrond (familie-opstellingen) hebben heeft mij, onze relatie en ons gezin al heel veel gebracht. En ook tijdens massages, ceremonies en uiteraard tijdens het opstellingenwerk zelf staat deze ‘systemische bril’ op.

Met een ‘systemische bril kijken’ betekent voor mij waarnemen wat er op de onderlaag, de laag van de ziel, gebeurt. Voorbij het direct waarneembare gedrag. Wat is daar op de diepere laag nodig, wat mag er gevoeld en gezien worden? Welke beweging wil er gemaakt worden en wat is daarbij dienend, ondersteunend en helpend? Zodat er ontspanning op de verkramping kan komen en er ruimte komt voor liefde, beweging, vrijheid en eigen-wijsheid. Ruimte voor Zijn!

Ruimte voor Zijn…zo heet mijn praktijk natuurlijk niet voor niets. Dit is mijn diepste verlangen, (er) helemaal mogen Zijn! Hier heb ik een heel groot weten over, door alles waar het leven mij toe uit heeft genodigd. Mijn moeder overleed toen ik 5 jaar was…en als je zo klein bent als je moeder overlijdt, dan vergaat daarmee je hele wereld, je hele universum. Want zij ís dan nog ‘alles’. Als zij verdwijnt, waar blijft dan je ruimte voor zijn…wat is dan nog jouw bestaansrecht…? Terugkijkend, ben ik vervolgens eigenlijk altijd op zoek geweest naar een moeder, naar Moeder, naar Huis, naar mijn bestaansrecht…

Ik ken het heel goed om vanuit wilskracht, doorzettingsvermogen en resultaatgerichtheid te reageren, als ik het gevoel had dat mijn ruimte en bestaansrecht in de verdrukking kwamen. Altijd de bereidheid om daar voor te vechten… Dat heeft me veel gebracht. Vanuit die energie heb ik veel kunnen doen. Ik heb veel gereisd: een jaar in Azië waar ik me heb ondergedompeld in yoga, meditatie, reiki en mindfulness. Vervolgens heb ik vier jaar in Bolivia gewoond, waar het zaadje van het sjamanisme in mij is gepland, ik mij heb geopend voor Pachamama (Moeder Aarde) en voor de Spaanse taal, de taal van mijn hart. En Bolivia was ook de plek waar mijn wereld opnieuw verging… Dat ons huwelijk niet over rozen ging en de nodige uitdagingen met zich meebracht, was mij wel helder. Dat ik op een gegeven moment alleen nog maar aan het overleven zou zijn, constant in fight, flight of freeze modus zou zitten en geen andere uitweg meer zou zien dan te scheiden en terug te keren naar Nederland, met mijn zoontje en zwanger van mijn dochter, dat had ik niet verwacht. Mijn huwelijk, droom over een gelukkig gezin, vriendschappen, werk en Bolivia achterlatend…

Het leven willen vormen vanuit wilskracht was een overlevingsmechanisme dat ik nodig heb gehad om me in mijn jeugd staande te kunnen houden, maar als volwassen vrouw werkte het tegen me en werd ik vol met mijn schaduwkant en die van mijn ex-man geconfronteerd. Ik ben zo diep gegaan…en toen…toen kwam ik in Bolivia in mijn eerste vrouwencirkel terecht. Wat een verademing was dat. Letterlijk! Ik kon weer ademen…

Het contact met deze vrouwen was een keerpunt. Een keerpunt naar verstillen, naar binnen keren, uitreiken en me gedragen weten. Om dieper contact met mijn lichaam te maken, te ontspannen, weer te voelen en langzaam maar zeker (weer) de wijsheid en kracht van mijn vrouw-zijn te ervaren. De vrouwelijke energie meer uitnodigen, toelaten, me aan haar overgeven. Dieper en dieper in mijn bekken te zakken en me te openen voor de emoties en pijn die daar lagen opgeslagen, van mijzelf, van vele generaties vrouwen vóór mij en van het collectief. En daarachter en doorheen te verbinden met alle wijsheid en innerlijk weten dat óók in het bekkengebied en de baarmoeder ligt opgeslagen.

Terug in Nederland, ging mijn innerlijke reis verder, op het voor mij zo kloppende pad van systemisch werk, lichaamswerk en sjamanisme. Het systemisch werk heeft me teruggebracht naar mijn moeder en mijn vrouwenlijn. Het lichaamswerk en massages hebben me teruggebracht naar mijn vrouwenlichaam, mijn baar-moeder en de vrouwelijke essentie van voelen, verstillen en naar binnen keren. Het sjamanisme heeft me teruggebracht bij Moeder Aarde, de diepe verbinding met Pachamama, Gaia, de natuur en de elementen. En alle drie brengen ze mij terug naar mijn zusters, naar zusterschap. Zo kon ik mijn Ruimte voor Zijn innemen en ontvangen en mijn eigen-wijsheid gaan leven.

“I know loss and the way back to Mother, by honouring the Divine Feminine.”

Dit alles, zowel mijn reizen in de uiterlijke wereld als in mijn innerlijke wereld, relaties en ontmoetingen, opleidingen, trainingen en coaching, heeft er toe geleid dat ik nu vrouwen begeleid met:

  • systemisch werk,
  • lichaamswerk (massages en yin yoga),
  • sjamanistische rituelen (rite van de baarmoeder, wombhealing, ceremoniële cacao, zweethutten)
  • mindfulness

Om zich te verbinden met hun authentieke vrouw-zijn, met de divine feminine. Zodat je je eigen-wijsheid steeds meer gaat leven. Dat wat je in essentie bent, écht te gaan belichamen en de beweging van de ziel te volgen. Om in je bekken te zakken en je lichaam helemaal te gaan bewonen. Gezichten worden dan zachter, ogen gaan helder stralen, lichamen worden soepeler en gaan sensueler bewegen en zij stralen levenslust en een stevige zachte kracht uit.

Je bent van harte welkom voor Ruimte voor Zijn!

Anoniem – Marleen praatte met haar handen met mijn lichaam; met iedere cel/ vezel. Een gave die niet veel mensen hebben in mijn beleving. Werkelijk afstemmen en voelen in contact op een heel verfijnd level, vanuit liefde. Het maakte het voor mij makkelijk om ook in contact te blijven en tot een dieper gevoel van bewustzijn en ontspanning te komen in m’n lijf, in m’n energieveld. En ik voelde me gezien en gerespecteerd op een heel diep nivo.”

Liedy de Vos, Zutphen“ Wat was het onwijs fijn jouw massage!! Een heel bijzondere ervaring vond ik het… Al met de kleine bewegingen die je gebruikte voelde ik dat mijn lijf weer begon te stromen…. het tintelde overal… Ik voelde dat ik met elke beweging ook steeds meer in de overgave en het vertrouwen kon komen… Ook jouw rust en zachtheid hielpen hier bij! Ik heb mij lange tijd niet zo ontspannen gevoeld en kon ook de moeheid hier helemaal toe laten… De dagen erna voelde ik echt verandering in mijn bekken gebied maar ook in mijn hele lijf.. ervoor voelde het alsof mijn adem stokte in mijn middenrif… Ik kon weer beter doorademen… Ik zou graag vaker een bekkenmassage ontvangen…. om ook beter voor mijn lijf te blijven zorgen…en stromend te houden.”

Jolanda Koen: “Ik heb bij Marleen drie sessies gedaan waarvan de eerste een systemische was en de andere twee lichaamsgericht. Vooral de combinatie hiervan heb ik als heel sterk ervaren, de systemische sessie brengt op bijzondere en mooie manieren veel inzichten in het vraagstuk waar ik in mezelf steeds tegen aan liep. Door de verschillende werkwijzen kon ik het zowel zien als voelen, dat was heel bijzonder. Marleen geeft veel ruimte, kijkt mee met gevoel en weet de juiste vragen te stellen om bij de kern te komen. Ik heb een duidelijker beeld gekregen van de situatie en hierdoor bepaalde zaken kunnen afronden voor mezelf. Marleen haar manier van werken is heel liefdevol en respectvol en met heel veel rust en aandacht. Bij de lichaamsgerichte sessie kon ik echt voelen dat het haar kracht en gave is om je te helpen je aandacht in en bij jezelf te brengen, ik was echt aanwezig in mijn lichaam. Dit heeft mij doen beseffen en laten voelen hoe fijn dat is en ook dat ik daar niet altijd ben. De coachingsessies bij Marleen hebben mij bewustzijn en helderheid gebracht. Dit zorgde voor beweging, dat het los komt en dat geeft ruimte waardoor ik weer verder kon.”

Esther Segers, Hillegom: “Ik heb bij Marleen de Rite van de baarmoeder ontvangen. Het was een hele fijne, diepe ervaring waarbij Marleen de tijd nam en de ruimte gaf voor alles wat er op dat moment ontstond. Ik heb me nog nooit zo mooi en sterk vrouw gevoeld. Marleen gaf ruimte voor heling, voor verbinding en voor creatie. De rituelen, symbolen, visualisaties en de rite zelf waren heel mooi in balans en Marleen leidde de hele dag met aandacht en oog voor detail.”

Gillian Engel, Utrecht: “Ik ervaar Marleen als een liefdevolle, zachte en krachtige vrouw. Wat mij met name raakt is haar puurheid en haar enorme toewijding en gulheid. Marleen is vrouwkracht. Ik kan alle vrouwen aanraden een cursus bij Marleen te volgen als je graag meer in aanraking komt met je eigen vrouwkracht.”

Margaretha Schokker“Marleen is een rustige, krachtige vrouw, met helende handen, die je een hele bijzondere ervaring mee kan geven. Na haar sessie merkte ik dat het veel meer ging stromen, alles kwam los. Zowel in mijn lijf, als in mijn leven. Binnenkort hebben we een volgende afspraak en ik kijk er naar uit! Zij is een enorme aanrader!”

Ontvang maandelijks inspiratie en oefeningen voor het leven van jouw vrouw-zijn en eigen-wijsheid!