Over mij

Ik ben Marleen Bosch, 42 jaar en woon in Zutphen met mijn lief Auke Attema. Samen met zijn zoon en mijn zoon en dochter vormen wij ons ‘samengestelde gezin’. Dat wij beiden een systemische achtergrond (familie-opstellingen) hebben en meestal als vanzelf ‘met een systemische bril kijken’, heeft alleen al mijzelf, onze relatie en ons gezin heel veel gebracht. Met een ‘systemische bril kijken’ betekent voor mij waarnemen wat er op de onderlaag, de laag van de ziel, gebeurt. Voorbij het direct waarneembare gedrag. Wat is daar op de diepere laag nodig, wat mag er gevoeld en gezien worden? Welke beweging wil er gemaakt worden en wat is daarbij dienend, ondersteunend en helpend? Zodat er ontspanning op de verkramping kan komen en er ruimte komt voor beweging, vrijheid en eigen-wijsheid. Ruimte voor Zijn!

Ruimte voor Zijn…zo heet mijn praktijk natuurlijk niet voor niets. Dit is ook mijn eigen grootste verlangen, hier heb ik een heel groot weten over en tegelijkertijd word ik hier ook steeds in uitgedaagd door het leven. Ik ken het goed om vanuit wilskracht, doorzettingsvermogen en resultaatgerichtheid te reageren als ik het gevoel had dat mijn ruimte in de verdrukking kwam. Ik vocht voor mijn eigen ruimte! Dat heeft me veel gebracht. Vanuit die energie heb ik veel gereisd in Azië en vier jaar in Bolivia gewoond. Ik heb me verdiept in yoga, meditatie, reiki en mindfulness en heel veel levenservaring opgedaan.

Maar uiteindelijk putte dit mij uit, want het kwam voort uit een overlevingsmechanisme. Ik heb het nodig gehad om me als kind, in de pubertijd en als jongvolwassene staande te kunnen houden, maar ondertussen was ik een volwassen vrouw geworden en diende het niet meer. Sterker nog, het werkte tegen me dat ik bijna volledig vanuit mannelijke energie wilde manifesteren en het was alsof ik de vrouwelijke energie in mij vergeten was. Nou.., die laat zich niet zomaar vergeten en diende zich vol in haar schaduwkant aan! Ik ben zó diep gegaan…en toen… kwam ik in een vrouwencirkel terecht. Wat een verademing was dat. Letterlijk. Ik kon weer ademen! Het contact met deze vrouwen heeft me geholpen om te verstillen, om uit te reiken en steun te kunnen ontvangen. Om dieper contact met mijn lichaam te maken, te ontspannen, weer te gaan voelen en langzaam maar zeker (weer) de wijsheid en kracht van mijn vrouw-zijn te ervaren. Mijn vrouwelijke energie steeds meer uitnodigen, toelaten, me aan haar overgeven. Dieper en dieper in mijn bekken te zakken en me te openen voor alle emoties en pijn die daar ligt opgeslagen, van mijzelf, van vele generaties en van het vrouwelijk collectief. En daarachter en doorheen te verbinden met alle wijsheid en innerlijk weten dat daar óók ligt opgeslagen.

Zoals zo vaak als je iets nieuws leert, sloeg ik door in het leven vanuit vrouwelijke energie. Verloor ik de mannelijke energie uit het oog, wilde ik daar eigenlijk zo min mogelijk van weten, zag ik die als een bedreiging. Maar ja, een rivier heeft nou eenmaal écht een oever nodig om te kunnen stromen, anders wordt het één groot sompig moeras…

Dus ging mijn innerlijke reis verder, op het voor mij zo kloppende pad van systemisch werk en lichaamswerk. En ook het sjamanisme, de diepe verbinding met moeder aarde, de natuur, alle elementen én het grote mysterie van het universum, nam haar plek in in mijn leven. In de vorm van o.a. de Rite van de Baarmoeder en ik sta geregeld aan het vuur van een zweethut als vuurvrouw. Deze verder verdiepende innerlijke reis leidt mij naar een gezonde, helende, dienende verbinding met mijn innerlijke man en hoe die te verenigen met mijn innerlijke vrouw. Daarvoor heb ik systemisch gezien ook mijn vader en moeder toe te laten, te erkennen, voor hen te buigen en mijn plek als kind helemaal in te nemen. En vol mijn plek in te nemen in mijn vrouwenlijn. Om zacht en krachtig in de wereld te kunnen staan. Zodat mijn innerlijke man het kader, de stevigheid en de focus geeft en ik mijn innerlijke vrouw helemaal kan belichamen, vanuit haar kan bewegen, weten, leven. Om zowel te voelen van binnen, als in de wereld te zetten. Om mijn Ruimte voor Zijn in te nemen en te ontvangen en mijn eigen-wijsheid te leven.

Dit alles, zowel mijn reizen in de uiterlijke wereld als in mijn innerlijke wereld, relaties en ontmoetingen, opleidingen en coaching door andere fantastische vrouwen en mannen, heeft er toe geleid dat ik nu vrouwen begeleid met systemisch werk, lichaamsgerichte coaching, massages, rituelen en mindfulness. Om zich ook te verbinden met hun authentieke vrouwkracht en hun eigen-wijsheid steeds meer te gaan leven. Dat wat zij in essentie zijn echt te gaan belichamen en de beweging van hun ziel te volgen. Om in hun bekken te zakken en hun lichaam te gaan bewonen. Gezichten worden dan zachter, ogen gaan helder stralen, lichamen worden soepeler en gaan sensueler bewegen en zij stralen meer levenslust en een zachte kracht uit.

Je bent van harte welkom voor Ruimte voor Zijn!

Liedy de Vos, Zutphen“ Wat was het onwijs fijn jouw massage!! Een heel bijzondere ervaring vond ik het… Al met de kleine bewegingen die je gebruikte voelde ik dat mijn lijf weer begon te stromen…. het tintelde overal… Ik voelde dat ik met elke beweging ook steeds meer in de overgave en het vertrouwen kon komen… Ook jouw rust en zachtheid hielpen hier bij! Ik heb mij lange tijd niet zo ontspannen gevoeld en kon ook de moeheid hier helemaal toe laten… De dagen erna voelde ik echt verandering in mijn bekken gebied maar ook in mijn hele lijf.. ervoor voelde het alsof mijn adem stokte in mijn middenrif… Ik kon weer beter doorademen… Ik zou graag vaker een bekkenmassage ontvangen…. om ook beter voor mijn lijf te blijven zorgen…en stromend te houden.”

Jolanda Koen: “Ik heb bij Marleen drie sessies gedaan waarvan de eerste een systemische was en de andere twee lichaamsgericht. Vooral de combinatie hiervan heb ik als heel sterk ervaren, de systemische sessie brengt op bijzondere en mooie manieren veel inzichten in het vraagstuk waar ik in mezelf steeds tegen aan liep. Door de verschillende werkwijzen kon ik het zowel zien als voelen, dat was heel bijzonder. Marleen geeft veel ruimte, kijkt mee met gevoel en weet de juiste vragen te stellen om bij de kern te komen. Ik heb een duidelijker beeld gekregen van de situatie en hierdoor bepaalde zaken kunnen afronden voor mezelf. Marleen haar manier van werken is heel liefdevol en respectvol en met heel veel rust en aandacht. Bij de lichaamsgerichte sessie kon ik echt voelen dat het haar kracht en gave is om je te helpen je aandacht in en bij jezelf te brengen, ik was echt aanwezig in mijn lichaam. Dit heeft mij doen beseffen en laten voelen hoe fijn dat is en ook dat ik daar niet altijd ben. De coachingsessies bij Marleen hebben mij bewustzijn en helderheid gebracht. Dit zorgde voor beweging, dat het los komt en dat geeft ruimte waardoor ik weer verder kon.”

Esther Segers, Hillegom: “Ik heb bij Marleen de Rite van de baarmoeder ontvangen. Het was een hele fijne, diepe ervaring waarbij Marleen de tijd nam en de ruimte gaf voor alles wat er op dat moment ontstond. Ik heb me nog nooit zo mooi en sterk vrouw gevoeld. Marleen gaf ruimte voor heling, voor verbinding en voor creatie. De rituelen, symbolen, visualisaties en de rite zelf waren heel mooi in balans en Marleen leidde de hele dag met aandacht en oog voor detail.”

Gillian Engel, Utrecht: “Ik ervaar Marleen als een liefdevolle, zachte en krachtige vrouw. Wat mij met name raakt is haar puurheid en haar enorme toewijding en gulheid. Marleen is vrouwkracht. Ik kan alle vrouwen aanraden een cursus bij Marleen te volgen als je graag meer in aanraking komt met je eigen vrouwkracht.”

Margaretha Schokker“Marleen is een rustige, krachtige vrouw, met helende handen, die je een hele bijzondere ervaring mee kan geven. Na haar sessie merkte ik dat het veel meer ging stromen, alles kwam los. Zowel in mijn lijf, als in mijn leven. Binnenkort hebben we een volgende afspraak en ik kijk er naar uit! Zij is een enorme aanrader!”

Lees meer reviews…

Ontvang inspiratie en oefeningen voor het leven van jouw authentieke vrouwkracht en eigen wijsheid!