Familie-opstellingen,  Systemisch Werk

Lieve mama, ik neem het van jou

Over de magie van systemisch werk…

Inmiddels ben ik 10 jaar ouder dan m’n moeder is geworden. Ik weet nog zo goed hoe het voelde ouder te worden dan zij. In de aanloop er naar toe een heel sterk gevoel dat het niet klopte. Hoe kon ik nou ouder worden dan zij was geworden…dat kón gewoon niet! De magische loyaliteit van een kind…

Toen, voordat het zover was, kwam het systemisch werk (familie-opstellingen) op mijn pad. Kon ik haar weer als mijn moeder toelaten, haar steun en liefdevolle aanwezigheid voelen. En juist bewuster en dankbaarder zijn dat ik er hier wel ben, hoe lastig soms ook… Ik maak er iets van lieve mama, óók voor jou!

”Lieve mama,
Ik neem het van jou.
Alles, in volle omvang,
met alles er op en er aan,
voor de volle prijs die het jou gekost heeft
en die het mij kost.
Ik maak er iets van ter ere van jou.
Het zal niet voor niets zijn geweest.

Ik houd het vast en houd het in ere
en als ik kan geef ik het door, net als jij.
Ik neem je als mijn moeder
en jij mag mij hebben als jouw kind.
Jij bent de juiste voor mij
en ik ben het juiste kind voor jou.
Jij bent de grote, ik ben de kleine.
Jij geeft, ik neem, lieve mama.”