Borstweefselbehandeling

Een borstweefselbehandeling is zó zacht, afgestemd en subtiel. Op dit moment volg ik de opleiding tot VLOW© Borstweefselbehandelaar, deze rond ik half december af. Wat een heerlijkheid, wat een zegen! We mogen onze borsten zien, écht zien. Voelen, écht voelen. Eren, écht eren! Want wat zijn ze mooi, onze borsten…in alle vormen en maten!

Met deze behandeling help je jouw borsten om zacht en gezond te worden en te blijven. Er ontstaat een liefdevolle verbinding met jouw borsten. Waardoor ze niet alleen voedend zijn voor anderen, maar óók en vooral en in de eerste plaats voor jouzelf!


Waarom een borstweefselbehandeling…

Onze borsten zijn rechtstreeks verbonden met ons hart en daarmee ook met alle kwaliteiten van ons hart. Liefde, verzorging, koestering, verbinding… Door allerlei ervaringen en conditioneringen kan het zo zijn dat jij niet helemaal in verbinding kan komen met deze kwaliteiten. En misschien geef jij over het algemeen wel veel meer zorg en liefde aan anderen… Kost het je moeite dat ook aan jezelf te geven. Deze behandeling is echt een uiting van zelfzorg en zelfliefde!

Bij allerlei verschillende klachten kan een borstweefselbehandeling helpend zijn. Helpend om van je klachten af te komen en je borstgezondheid te bevorderen.


Concrete aanleidingen

 • Je hebt pijnlijke borsten of pijnlijke plekken in je borsten
 • Je hebt verharde of verkleefde plekken in je borsten
 • Je hebt last van opgezette klieren in je borsten
 • Een arts heeft één van de volgende diagnosen gesteld: cystes, fibroadenomen, mastopathie, fibrocystische borsten, (laaggradige) ontstekingen, mastalgie.
 • Ter voorbereiding op een mammografie. Want als je borsten zachter zijn en geen/minder pijnlijke plekken hebben, zal de mammografie minder pijnlijk zijn). De behandeling moet dan minimaal 6 weken vóór de mammografie plaatsvinden)
 • Je hebt last van pijnlijk of juist ongevoelig littekenweefsel in je borsten
 • Je voelt weinig of geen verbinding met je borsten (en je vrouw-zijn) en het verlangen die verbinding te gaan voelen
 • Je hebt weerstand naar je borsten, omdat je ze niet mooi vindt. Of omdat je het gevoel hebt dat ze hebben gefaald. (Bijvoorbeeld omdat borstvoeding niet is gegaan zoals jij graag had gewild).
 • Je wilt graag goed voor je borsten te zorgen
 • Je hebt een zwangerschapswens (de behandeling bevordert de vruchtbaarheid door de hormoonregulerende werking) en/of wilt borstvoeding gaan geven. De eerste 7 maanden van de zwangerschap wordt deze behandeling afgeraden.
 • Voor algemene zelfzorg…fysiek, emotioneel en spiritueel…Wat een Borstweefselbehandeling jou brengt…

Een borstweefselbehandeling is een prachtige vorm van zorg voor je borstgezondheid. Zowel preventief, als wanneer je klachten hebt. De behandeling heeft zeer helende effecten op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau.


Effecten op fysiek niveau…gezonde borsten hebben en houden

 • De behandeling verbetert de doorbloeding van de borsten en de werking van het lymfatisch systeem. Daardoor verbetert ook de afvoer van afvalstoffen uit de borsten. De algehele borstgezondheid wordt dus bevorderd. Hierdoor kunnen pijnlijke plekken verminderen of helemaal verdwijnen.
 • Door verbetering van de doorbloeding en het lymfatisch stelsel, heeft de behandeling een optimaliserend effect op het gehele immuunsysteem.
 • De behandeling helpt om klachten te verminderen bij verschillende borstaandoeningen, zoals cystes, fibroadenomen, mastopathie, fibrocystische borsten, (laaggradige) ontstekingen, mastalgie.
 • De behandeling helpt ook om meer verzachting te brengen bij littekenweefsel na een operatie aan de borst(en).
 • Na één of meerdere behandelingen voelen borsten zachter en voller aan, doordat verhardingen en verklevingen als het ware ‘wegsmelten’.
 • Door het borstweefsel in verschillende richting uit te nodigen om te bewegen, ruimte in te nemen, neemt de mobiliteit van het borstweefsel toe. Dit heeft ook weer een positief effect heeft op de doorbloeding, de lymfe en de afvoer van afvalstoffen.
 • Naast de fysieke effecten voor je borsten, kan de behandeling ook een positief effect hebben op andere delen van het lichaam, doordat er meer doorstroming in het lichaam komt, afvalstoffen verwijderd worden en de behandeling een hormoon-regulerend effect heeft.

Effecten op emotioneel, mentaal en spiritueel niveau

 • Als er pijn is in de borsten, dan is de natuurlijke reflex van die pijn weg te bewegen. Daardoor is er dus minder bewustzijn en minder aanwezigheid in de borsten. Tijdens de borstweefselbehandeling word je uitgenodigd om juist zachtjes contact te maken met de pijnlijke of gevoelloze plekken. Daardoor kan er in een liefdevolle bedding gevoeld worden wat er gevoeld wil worden.
 • Emoties en trauma die zijn opgeslagen in het borstweefsel kunnen ruimte krijgen om gevoeld te worden…verdriet, pijn, onzekerheid, afwijzing… Soms weet je waar de emoties of het trauma over gaan, maar soms ook niet. Je hoeft het niet te weten… Het lichaam is zo wijs, je hoeft alleen maar ruimte aan de emoties te geven om gevoeld te worden. En dat is precies waar deze behandeling toe uitnodigt.
 • De behandeling nodigt je uit om uit je hoofd te komen en in je lichaam, specifiek in je borsten, te landen.
 • Als je weerstand hebt naar je borsten, of de verbinding met je borsten mist, kan er door deze behandeling juist weer een liefdevolle en open verbinding met jouw borsten ontstaan. Plekken die leeg aanvoelen, waar weinig aanwezigheid is, kunnen zich zo langzaam weer gaan vullen.
 • Naast emoties die we als ‘niet prettig’ bestempelen, kunnen er ook juist hele prettige gevoelens aangeraakt worden: liefde, genieten, plezier, dankbaarheid… Ook deze gevoelens worden uitgenodigd er helemaal te zijn. Ook het voelen van deze gevoelens heeft een hele helende werking, fysiek én emotioneel.
 • Het wordt helder waar/wanneer jij jezelf verlaat en je wordt uitgenodigd jezelf weer te gaan ontvangen.
 • De behandeling is een oefening in het ontvangen van Liefde en Zelf-Liefde, en kan je openen voor jouw Essentie, dat wat jij ten diepste bent.
 • Door het openen van jouw hart, hartsenergie en hartchakra, kun je een diepe verbinding gaan ervaren. Met mensen, dieren, bomen en planten, het water, de aarde…met alles wat leeft.

Disclaimer en contra-indicaties

Naast het benoemen van alle positieve effecten van deze behandeling, benoem ik ook graag wat deze behandeling níet is.

Ik ben geen arts. Dus als jij je zorgen maakt over de gezondheid van je borsten, is het altijd een goede eerste stap om naar je huisarts te gaan. Afhankelijk van de diagnose, kan de borstweefselbehandeling een hele fijne methode zijn om je klachten te verminderen.

De borstweefselbehandeling is géén borstonderzoek. Ik kan je wel tips en aanwijzingen geven voor zelfonderzoek. Maar de borstweefselbehandeling is niet bedoeld als een alternatief voor zelfonderzoek. Sterker nog, hopelijk ervaar je de behandeling juist als een uitnodiging om zelf veel meer contact met je borsten te maken. Zowel fysieke als emotionele verbinding. Zodat jij weet hoe jouw borsten er uit zien en hoe ze voelen.

De gezondheid van je borsten is natuurlijk niet alleen afhankelijk van het ontvangen van borstweefselbehandelingen. Er is nog veel meer wat je zelf kunt doen. Zoals het zorgen voor een gezonde lifestyle. Ook hier kan ik je meer over vertellen tijdens onze afspraak. Eventueel kan ik je doorverwijzen naar een deskundige op een ander gebied.

Tenslotte zijn er specifieke contra-indicaties voor deze behandeling: je hebt koorts, je hebt een acute borstontsteking, je bent bij een specialist onder behandeling (chemo of bestraling), je bent minder dan 7 maanden zwanger, je hebt borst-implantaten, of je hebt binnen 6 weken een afspraak voor een mammografie of thermografie.Hoe een Borstweefselbehandeling er uit ziet…

* Allereerst…dit is niet alleen een fysieke behandeling, maar ook een energetische healing én een prachtig liefdevol ritueel om jouw borsten te eren en de relatie met je borsten te ont-dekken en verdiepen. Jij en je borsten…helemaal welkom met alles wat er is! Ik zorg voor een warme, veilige, toegewijde en liefdevolle bedding, in de heilige ruimte van mijn Vrouwentempel… Je bent heel erg welkom!

* We starten met een kopje thee en een moment om aan te komen. Er is een intake waarin we samen bespreken en invoelen wat er op dat moment speelt. We verbinden met jouw intentie en verlangen, in verbinding met jouw borsten. Dit kan al zoveel raken…hier schreef ik Borsten-praat…heerlijk en helend! over. De eerste keer is de intake wat langer, want dan nemen we ook je intakeformulier samen door.

* Dan starten we met de behandeling. Je neemt plaats op de massagetafel met je bovenlichaam ontbloot. D.m.v. zachte strekkingen wordt in eerste instantie het weefsel (fascia) in je nek, schouders, oksels, borstgebied en buik uitgenodigd zachtjes los te laten en te versoepelen. De spanning in het weefsel wordt door de zachte stretch verminderd, waardoor de doorbloeding verbetert.

“Als weefsel optimaal mobiel is, wordt dat weefsel optimaal doorbloed en zal in dat weefsel geen probleem ontstaan.”

* Vervolgens maak ik contact met je beide borsten (en jij ook met je aandacht van binnenuit). Ik voel welke borst eerst behandeld mag worden. Het behandelen van je borsten bestaat uit afgestemde aanraking. Er wordt voelbaar waar verhardingen en/of verklevingen zitten, pijnlijke plekjes of juiste gevoelloze ‘lege’ plekken. Die plekken worden vervolgens dieper behandeld, het weefsel wordt zacht gestretcht. En er wordt verzachting en aanwezigheid naar toe uitgenodigd. Als de ene borst helemaal is behandeld, wordt daarna de andere borst behandeld.

* De borstweefselbehandeling wordt beëindigd met een zogenaamde afsluitende eindstretch, met een heerlijke geurende biologische olie. Daarna kun je nog even rustig blijven liggen.

* Tenslotte sluiten we het geheel af met een kopje thee. Dan is er ook de gelegenheid om nog te delen of vragen te stellen. Om woorden te geven aan de ervaring ter integratie. En ik kan je eventueel nog wat adviezen meegeven over hoe je zelf je borstgezondheid verder kunt bevorderen.


Blogs over Borstweefselbehandelingen

* Afterglow Borstweefselbehandeling…over mijn eigen ervaringen met Borstweefselbehandelingen en wat ik verder doe aan ‘borst-care’…

“Vanaf mijn 18e tot mijn 28e ging ik iedere twee jaar voor een mammografie naar het ziekenhuis. Preventief onderzoek, omdat mijn moeder jong aan borstkanker is overleden. Vanaf mijn 28e was ik afwisselend in het buitenland, zwanger en/of borstvoeding aan het geven. Waardoor het 2-jaarlijkse onderzoek er niet meer van kwam. En ik dat eigenlijk wel heel fijn vond…want uit angst steeds mijn borsten laten pletten voelde steeds minder kloppend voor mij.

Totdat ik een jaar of vijf geleden een knobbeltje in mijn borst voelde… Toch weer naar het ziekenhuis en daar volgden een mammografie en een echografie. Wat zat ik in spanning over de uitslag! Die was gelukkig goed, het was een ontstoken melkklier. Opgelucht haalde ik adem en ging weer verder met met name de zorg voor mijn twee kindjes.

Het duurde echt even voordat ik me realiseerde: Ok, het is misschien ‘goed’ in de zin dat het niet iets kwaadaardigs is, maar iedere maand vóór mijn menstruatie wordt dit knobbeltje weer gevoelig, dus er stroomt in ieder geval iets niet goed door. En dat is toch niet ‘goed’…. Ik weet niet meer hoe ik het heb gevonden, maar dit was de aanleiding om voor het eerst een afspraak voor een borstweefselbehandeling te maken…” Lees verder 

* Borsten-praat…heerlijk en helend! Over het helende effect en wat er allemaal al geraakt kan worden door ‘alleen maar’ over je borsten te praten.

* “Mijn borsten zijn nog nooit zo aangeraakt”….over de ontroering, versmelting en verzachting die deze behandeling brengt, door liefde-volle, aandacht-volle, aanwezige aanraking.


Kosten en aanvraag

Een complete borstweefselbehandeling, inclusief intake en afsluiting met een kopje thee, duurt 90-120 minuten en kost €108,-.

Heb je fysieke klachten, zijn je borsten pijnlijk of gevoelig…? Of voel je juist heel weinig verbinding met je borsten en ervaar je ze eerder als ongevoelig? Dan raad ik je een 3-strippenkaart aan, om in eerste instantie frequenter de behandeling te ontvangen. Als je klachten afnemen en de verbinding met je borsten toeneemt, kun je de frequentie afbouwen tot alleen ‘liefdevol onderhoud’. Sommige vrouwen doen dat één keer per jaar, anderen (zoals ik) doen dat twee keer per jaar. Uit liefdevolle zorg voor je borsten en ook gewoon omdat het héérlijk is, vooral hoe je borsten daarna aanvoelen…

Een 3-strippenkaart kost 295 euro.

Wil je je aanmelden voor een Borstweefselbehandeling? Of overleggen of een Borstweefselbehandeling passend is voor jou? Laat het me weten via onderstaande button. Ik neem dan contact met je op! Vanaf half december, als ik de opleiding heb afgerond, ben je welkom om deze prachtige behandeling te komen ervaren. Als we een afspraak maken, ontvang je van mij nog een uitgebreid intake-formulier en praktische info. Welkom!

Janine de Wolf, Westervoort: “Door een borstverkleinende operatie in mijn tienerjaren, heb ik naast veel littekenweefsel aan de binnenzijde van de borsten en cystes, vooral ook hele delen van de borst die ik niet meer goed waarneem doordat er geen zenuwprikkels van gevoel doorkomen. Hierdoor is aanraking al snel onveilig en vertrouw ik alleen borsttherapeuten aan mijn borsten die de kunst van het luisteren en voelen van het lichaam goed onder de knie hebben. Marleen ken ik al veel langer en ik weet dat zij dit kan en heeft. Marleen heeft een aanwezigheid in het lichaam die heel duidelijk is en tegelijkertijd heel zacht en liefdevol. Ze is in staat goed te luisteren en te voelen in het weefsel, waardoor het voor mij ook mogelijk is om aanwezig te blijven in mijn borsten en de subtiele sensaties in de verte te kunnen waarnemen. Dit heeft er voor gezorgd dat ik in de eerste behandeling al emotie en opgeslagen trauma van de operatie heb kunnen zien, voelen en loslaten. Een zeer waardevol geschenk aan mezelf. Mijn borsten voelen een stuk zachter en zijn nu al minder pijnlijk.”