Bewust Zijn,  Vrouw Zijn

Rite van de Baarmoeder – Wombhealing

Het begon al voordat ik op de fiets stapte, op weg naar de plek waar de rite van de baarmoeder, of baarmoederhealing, zou plaatsvinden…. De hele ochtend voelde ik al wat borrelen in mijn buik en voelde ik mij mooi, sensueel, geaard en vrouwelijk. Toen ik op de fiets stapte ging ik eerst langs het park waar ik rond iedere nieuwe maan een vrouwencirkel organiseer. Dat voelde als de ideale plek om een vaasje te vullen met water voor de rite.

Magie

Mijn fietstocht duurde ongeveer een half uur en onderweg werd ik al zo vaak geraakt door kleine magische plekken. Terwijl ik voornamelijk via een drukke verkeersroute door nieuwbouwwijken fietste, werd ik steeds weer verrast door onverwachts mooie plekjes. De magnolia’s die overal volop in bloei staan, getjilp van vogels, kleine stukjes gras met bloemetjes, een watertje en een enkele eenzame treurwilg. Prachtig. Ik voelde mijn hart naarmate ik dichter bij mijn bestemming kwam steeds verder opengaan.

De baarmoeder is geen plek om angst en pijn op te slaan. De baarmoeder is een plek voor creatie en de geboorte van nieuw leven.

Rite van de Baarmoeder

Het water heelt…

Het water begon al meteen zijn helende werking te verrichten… Met het vaasje met water in mijn hand zette ik een stap op een net gedweilde vloer (water!) en ging ik onderuit. Mijn aandacht was helemaal gericht op het behouden van het water en niet op hoe ik zou vallen, waardoor ik heel ongelukkig op mijn knie terecht kwam. Ik heb op de grond liggen schreeuwen en kermen van de pijn… Op een gegeven moment werd het even wat minder en dacht ik dat ik wel weer stil kon zijn. Maa…er mocht nóg meer uit. En ik voelde dat er meer pijn uitkwam dan alleen de pijn van mijn knie. De rite van de baarmoeder was al volop aan de gang, ook al waren we nog niet begonnen.

Rite van de Baarmoeder

Na een warm ontvangst en een lichte lunch, besloten we om de ceremonie buiten in de tuin te doen. We werden eerst heerlijk gesmudged met Floridawater en heilig hout (de laatste mijn favoriet sinds ik bijna vier jaar in Bolivia heb gewoond….mi palo santo). Aan mij de eer om de drum te slaan terwijl Nicolette de heilige ruimte neerzette en opende. Er werden dertien kaarsjes aangestoken….want een jaar kent 13 manen en een vrouw gedurende een jaar 13 maanstonden. Over je menstruatiecyclus en de maan schreef ik eerder dit artikel.

Rite van de Baarmoeder

Vervolgens startte de eerste ronde, waarin we o.a. allemaal hebben gedeeld over wat de baarmoeder voor je betekent. Voor mij was het heel lang een orgaan zoals ieder willekeurig ander orgaan. Pas toen ik mijn kinderwens wilde gaan vervullen begon ik me ook op energetisch niveau met mijn baarmoeder te verbinden. En die verbinding werd nog veel sterker toen ik de liefdevolle verbinding van zusterschap mocht gaan ervaren in een vrouwencirkel. Tijdens zowel mijn eerste zwangerschap als ten tijde van mijn eerste kennismaking met een vrouwencirkel woonde ik in Bolivia. Daar is het net zo gewoon om het over Pachamama (Moeder Aarde) en Mamakilla (Grootmoeder Maan) te hebben, als over je kinderen of je hobby. Het werd zo’n natuurlijke en ongelooflijk helende beweging om me daar steeds meer met Moeder Aarde, mijn baarmoeder, menstruatiecyclus, de maan en mijn vrouw-zijn te verbinden.

Het delen over kinderen was prachtig en ontroerend, omdat niet alleen geboren, maar ook ongeboren kinderen werden genoemd en daardoor ook aanwezig waren, een plek hadden. Zo liefdevol…

Loslaten van pijn

Vervolgens werd al het meegebrachte water in één grote vaas gegoten en gingen we verder met de tweede ronde. Over je eigen geboorte en over wat je los wilt laten met de rite. Ik heb pijn losgelaten, heel veel pijn losgelaten. De pijn van me niet gezien voelen, van mezelf inhouden, van een deel van mijzelf ontkennen. De pijn van over mijn eigen grenzen heen gaan en heen laten gaan. Maar ook de pijn van mijn moeder en mijn voormoeders. De pijn van alle vrouwen, van onderdrukking en geweld. En ook de pijn van strijd tussen vrouwen.

En wat ik ook heb losgelaten…..het aan mezelf moeten werken. Wat een verademing is dat! Dat inzicht wordt steeds groter en nestelt zich op een steeds diepere laag in mij… Healing vindt niet plaats door stukken van je zelf af te keuren en daar aan te gaan werken. Healing, heling, heel worden, vindt juist plaats door alles liefdevol in de ogen te kijken, te omarmen en een plek te geven. Als het kleine, gekwetste, verlaten kind in mij er helemaal mag zijn, dan voelt ze dat er voor haar gezorgd wordt. Dat ze gezien wordt. En dan hoeft te niet meer te steigeren en in paniek te raken als ze zich door iemand niet gezien voelt. Ik zie haar namelijk wél. Maar als dat kind er niet mag zijn, óók van mij niet… Als het ‘nu maar eens klaar moet zijn, omdat ik er al zoveel aan heb gewerkt’, dan blijft zij zich onveilig voelen en blijft zij pijn voelen.

Rite van de Baarmoeder

Voor alle vrouwen

De volgende ronde was er een mooie visualisatie, gevolgd door het zelf neerzetten en openen van je eigen heilige ruimte. Dat wat je los wilde laten, mocht je in een meegebrachte steen blazen. En dat wat je wilde integreren in je leven in een roos blazen. Met de steen liepen we naar water in de buurt en onder een prachtige bloeiende boom heb ik de steen in het water laten zakken. Dat was een bijzondere ervaring…ik had op weg naar het water bedacht dat ik de steen ver van me weg zou gooiden. Met kracht het water in. Maar eenmaal me verbindend met de steen, het water en de wijsheid van mijn baarmoeder, was het liefdevol de steen in het water dompelen en vervolgens alleen maar loslaten, dat wat ik nodig had om los te laten. En ik voelde zo sterk de aanwezigheid van mijn moeder en voormoeders en dochters. Gesterkt door de vrouwen achter mij in het loslaten en zoveel liefde dat ik de pijn niet door hoef te geven aan volgende generaties vrouwen. Dat het voor iedere volgende generatie vrouwen een stukje lichter en liefdevoller mag zijn.

Nadat ik had losgelaten heb ik de Rite van de Baarmoeder zelf mogen ontvangen, zodat ik deze prachtige helende rite ook weer door kan en mag geven aan andere vrouwen.

 De baarmoeder is geen plek om angst en pijn op te slaan. De baarmoeder is een plek voor creatie en de geboorte van nieuw leven.

En daarna een paar hele intense liefdevolle omhelzingen met de andere vrouwen. Ook al zo helend…..buik tegen buik met een andere vrouwen, samen ademen en voelen. Zusterschap. Aho.

Rite van de Baarmoeder

Wil je zelf de helende werking van de Rite van de Baarmoeder ontvangen? Dat kan, hier lees je er meer over…