Bewust Zijn,  Moeder Zijn,  Vrouw Zijn

Als alles klopt…het wonder ontvangen!

Vorige week vrijdag, tijdens de tweede dag van Hieros Gamos, nam ik deel aan een ademworkshop van Anette Weers. Wat op zich al een wonder was, want ik had vreselijke hoofdpijn!

Ik was de dag begonnen met een hele fijne en reinigende zweethut (temazcal) van Veerle Phara en kwam daar soort van herboren weer uit :-)! Hierop volgde het ontbijt en vervolgens een Haka-workshop in de volle zon…dat was iets teveel van het goede. Tijdens de sharing die op de workshop volgde voelde ik me steeds slechter en de hoofdpijn steeds heftiger. Nou was de workshop van Annette zo ongeveer de enige workshop waarvan ik van tevoren echt zeker wist dat ik dáár in ieder geval bij wilde zijn…maar ik begon toch aardig te twijfelen.

Uiteindelijk was mijn idee dat ik wat aan de zijkant van de tent zou gaan liggen. Zodat ik in de energie mee zou gaan, maar niet volop zou deelnemen aan de workshop. Annette nodigde me echter meteen uit om er bij te komen liggen en met een sjaal over mijn ogen, ik kon echt geen licht verdragen, ben ik gaan liggen en heb ik me mee laten nemen. Wat een prachtige, heerlijke en plezierige ervaring! 

foto: Snatam Kaur

Een groot deel brachten we ademend en liggend door. Langzaam maar zeker werd mijn hoofdpijn minder. Op een gegeven moment vormden we tweetallen en keken we elkaar aan, waarbij we ons bewust intuïtief open stelden om in de andere vrouw dát te zien wat er gezien wilde worden. Vervolgens was de opdracht om de ander neer te zetten als standbeeld, op zo’n manier dat uitdrukking zou worden gegeven aan wat je zojuist had gezien. De vrouwen die als standbeeld stonden werden vervolgens geëerd.

Ik werd neergezet met één hand op mijn hart en één hand op mijn baarmoeder. Een hele herkenbare en fijne houding voor mij. En toen gebeurde het…op het moment dat de eer-ronde begon, terwijl ik daar zo stond, begon het volgende nummer te spelen: ‘Mother’s Blessing’ van Snatam Kaur.

Dit is het nummer dat ik zó vaak voor mijn dochtertje heb gezongen toen ik nog zwanger van haar was… Diep geroerd en dankbaar stond ik daar. Diep met haar verbonden en met alle moeders, vanuit mijn hart en mijn baarmoeder. Als alles klopt…het wonder mogen ontvangen!

Ahe!

https://www.youtube.com/watch?v=M-sHA6W10rg

Retoño mio, esta es la bendición de tu madre.
Oh my child this is your mother’s blessing.

Nunca olvides a Dios, ni un momento
May you never forget God, even for a moment

Adorando, por siempre, al Señor del Universo
Worshipping forever the Lord of the universe.

Recordando a Dios, todos los errores son purificados.
Remembering God, all mistakes are washed away.

Y todos nuestros ancestros son acogidos y salvados.
And one’s ancestors are redeemed and saved.

Siempre canta el nombre de Dios, Har Har
Always chant God’s Name, Har Har

Dios esta en tu interior, Dios es infinito.
God is inside you, God is Infinite.

Que el Verdadero Guru te sea amable
May the True Guru be kind to you

Que ames estar en compañía de santos.
May you love to be with the Saints.

Que tu prenda de vestir sea la protección de Dios
May your clothing be the protection of God

Que tu sustento sea el canto de la alabanza de Dios.
May your food be the singing of God’s Praise.

Bebe el néctar del nombre de Dios, y vive una larga vida
Drink the nectar of God’s Name and live long

Que la meditación en Dios te traiga dicha incesante
May meditation on God bring you endless bliss.

Que el amor sea tuyo propio y tus deseos se cumplan
May love be yours and your hopes fulfilled

Que la preocupación nunca te consuma.
May you never be worn by worry.

Haz de tu mente el abejorro
Let this mind of yours be the bumble bee

Y que los pies de loto de Dios sean la flor.
And let the Lotus Feet of God be the flower.

Oh sirviente Nanak, ata tu mente de esta manera
Oh Servant Nanak, link your mind in this way

Como el gavilán encuentra la gota de lluvia, y prospera.
Like the sparrow hawk finding a raindrop, blossom forth.