Bewust Zijn,  Vrouw Zijn

De Uitnodiging – oefening voluit leven vanuit overgave en zachtheid!

Iedere keer als ik dit prachtige gedicht van Oriah Mountain Dreamer lees, word ik er door ontroerd. Het raakt me diep.

De Uitnodiging

Het interesseert me niet wat je doet voor de kost. Ik wil weten waar je naar hunkert en of je ervan durft te dromen het verlangen van je hart te vervullen.

Het interesseert me niet hoe oud je bent. Ik wil weten of je het risico wilt lopen er als een dwaas uit te zien voor de liefde, voor je dromen, voor het avontuur van levend zijn.

De Uitnodiging

Het interesseert me niet wat je allemaal dwarszit. Ik wil weten of je contact hebt gemaakt met de kern van je eigen verdriet. Of je bent geopend door de teleurstellingen van het leven of dat je er door verschrompeld bent. Ik wil weten of je pijn kunt verdragen; van mij en van jezelf, zonder haar te verbergen of te verdoezelen.

Ik wil weten of je vreugde kunt voelen, de mijne of die van jezelf. Of je wild kunt dansen met overgave, tot je vingertoppen van extase vervuld worden. Zonder te manen tot voorzichtigheid, tot realisme, of ons te herinneren aan de beperkingen van het menszijn.

Het interesseert me niet of het verhaal dat je vertelt waar is. Ik wil weten of je een ander kunt teleurstellen door trouw te blijven aan jezelf, of je verdenking van verraad kunt verdragen, zonder verraad te plegen aan je ziel. Ik wil weten of je trouw kunt zijn en daardoor ook betrouwbaar.

Ik wil weten of je de schoonheid kunt zien, ook al is die niet iedere dag even mooi en of je jouw leven kunt herleiden tot haar bron. Ik wil weten of je met falen kunt leven, het jouwe en het mijne, en toch nog aan de oever van een meer kunt staan, en JA kunt roepen naar het zilver van de volle maan.

Het interesseert me niet waar je woont of hoeveel geld je bezit. Ik wil weten of je op kunt staan na een nacht van wanhoop en verdriet, moe en gekwetst tot op het bot en toch doet voor de kinderen wat er gedaan moet worden.

Het interesseert me niet wie je bent of waar je vandaan komt. Ik wil weten of je met mij midden in het vuur kunt staan en niet terug zult deinzen.  

Het interesseert me niet wat of met wie je hebt gestudeerd. Ik wil weten wat er van je overblijft als al het andere wegvalt. Ik wil weten of je met jezelf alleen kunt zijn en of je werkelijk houdt van het gezelschap dat je hebt op lege momenten.

 – Oriah Mountain Dreamer –

 

Leven vanuit je Vrouwkracht

Wanneer je als vrouw in verbinding bent met je vrouwkracht, als jij je vrouwkracht vrij kunt laten stromen, dan zul je steeds meer leven zoals in dit gedicht verwoord. Want dan blijf je in verbinding met alles wat leeft in je hart (liefde en compassie) en je buik (emoties). En weet je daar ook uiting aan te geven.

Vol overgave, vanuit zachtheid én krachtig……meegaand op de stroom van het leven.

Dan accepteer je niet alleen dat wat er op je pad komt, maar omhels je alles en ben je er dankbaar voor….

 • Blijdschap en verdriet
 • Geluk en pijn
 • Angst en vertrouwen
 • Vertwijfeling en innerlijk weten
 • Licht en schaduw
 • Geboorte en dood
 • Ontmoeten en afscheid nemen

Dat je je overal aan overgeeft houdt trouwens niet in dat je passief of zelfs apathisch wordt…..je handelt wel degelijk. Maar niet vanuit verzet, vanuit boosheid, of vanuit niet willen accepteren van wat zich in het huidige moment aandient. Je handelt dan vanuit zachtheid en liefde. Dat is een hele andere energie…..dan handel je vanuit je vrouwkracht.

Oefening: Ademhaling en liefdevolle aandacht

En hoe doe je dat dan? Hoe blijf je bij die emoties? Hoe kun je alles omhelzen en er laten zijn? Heel simpel eigenlijk……door er naar toe te ademen…..

Laatst heb ik dat zelf wéér mogen ervaren. Ik ben pril verliefd en sprak naar mijn geliefde uit hoe ik mijn hart steeds verder voor hem open voel gaan en dat ik voel dat dat ook heel spannend is voor mijn hart. Hij reageerde daar eigenlijk amper op, waardoor mijn hart meteen ineenkromp door spanning en verdriet.

En in plaats van dat gevoel te ontkennen of weg te drukken en te proberen flink te zijn, legde ik mijn hand op mijn hart, begon ik naar mijn hart toe te ademen en door de pijn heen te ademen. Zo liefdevol voor mijn hart te zorgen. Mijn tranen begonnen vanzelf te stromen. En het enige wat ik deed was blijven ademhalen naar mijn hart, in liefdevolle aandacht bij mijn hartepijn blijven. Die werd daardoor vanzelf minder…..en toen kwam er weer een nieuwe golf….die ook vanzelf weer minder werd. Totdat ik voelde dat er echt ruimte kwam in mijn hart en de pijn op een diepe laag was losgelaten en ik weer een stukje geheeld. Dus….

 1. Ga met je aandacht naar de plek in je lijf waar je de pijn voelt
 2. Leg daar je hand en adem naar die plek toe
 3. Wees aandachtig en oordeelloos bij je pijn, geef je pijn de ruimte om te stromen
 4. Laat jouw liefde voor jezelf naar die plek stromen
 5. Iedere keer dat je dreigt te worden overspoeld door je pijn of verdriet, druk je die niet weg, maar ga je dieper ademhalen naar die plek. Blijf voelen!

Leren leven vanuit je vrouwkracht

Wil je meer leren over leven vanuit je vrouwkracht, vanuit overgave en zachtheid? Ik heb verschillende artikelen geschreven die jou daarbij kunnen helpen. Zoals Stroming of strijd, wat kies jij? en 5 Redenen om dankbaar te zijn voor je schaduwkant. En ook een meditatie die je helpt om in verbinding te komen met je schaduwkant.

In 2016 ga ik weer de cursus Laat jouw vrouwkracht vrijer stromen geven en komt er ook een online variant van de cursus! In de volgende nieuwsbrief meer hierover.