Moeder Zijn

Geef jij nog borstvoeding? En in het openbaar?

Vijf tips om relaxt met borstvoeding om te gaan

Mijn zoontje is in Bolivia geboren. Een vrouw met een kindje aan de borst behoort daar tot het dagelijkse straatbeeld. Ook als het kindje al loopt en met de pot mee-eet. Ondertussen wordt er gehaakt, op het land gewerkt, op de hand de was gedaan of groente verkocht op de markt. Ik verplaatste me altijd met het openbaar vervoer en als mijn zoontje ook maar een kik gaf, riepen alle vrouwen in de bus in koor: “Hij heeft honger, geef hem de borst!” Als ik naar hun smaak iets te lang wachtte met hem voeden, omdat ik bijvoorbeeld dacht dat hij het gewoon warm had en dus eerst zijn mutsje afdeed, kon ik steevast rekenen op een paar verwijtende blikken.

Mijn dochter is in Nederland geboren. In het openbaar borstvoeding geven is hier niet de standaard. Er wordt hier doorgaans van je verwacht dat je dat ‘discreet’ doet, zodat anderen er ‘geen last’ van hebben. Het liefst alleen thuis. En langer dan een half jaar voeden is uitzonderlijk. Terwijl de World Health Organization toch echt twee jaar borstvoeding aanraadt.

Als je zelf wilt stoppen met borstvoeding geven, omdat het voor jou om wat voor reden dan ook genoeg is, doen! Of als je er überhaupt niet aan begonnen bent, omdat je dat niet wilde, prima! Je bent aan niemand verantwoording verschuldigd over jouw keuzes. Borstvoeding is ontzettend gezond en helemaal afgestemd op de behoeften van jouw kindje, maar het allergezondst is in mijn beleving dat zowel moeder als kind ontspannen zijn en genieten van het voedingsmoment. Borst of fles. Als er iets schadelijk is voor jouw gezondheid en die van je kindje is het wel stress.

Maar wat nou als jij wel langer dan ‘normaal’ borstvoeding wilt geven? Wat nou als jij je kindje wél de borst wilt geven op verzoek, ook als dat in het openbaar voeden betekent? En als je vervolgens stress ervaart door afkeurende reacties of blikken? Misschien helpen deze overwegingen je dan, mij in ieder geval wel!

Tips voor als je voedt in het openbaar

  1. Je bent je kind aan het VOEDEN! Een geheel natuurlijk en bijzonder mooi proces. Dus niet aanstootgevend! Moeder natuur heeft dit prachtige proces zo geregeld, wees je daar bewust van en dankbaar voor. En je voedt je kindje niet alleen fysiek, maar ook emotioneel, mentaal en spiritueel.
  2. Als je kindje de borst wil en niet krijgt, dan leidt dat hoogstwaarschijnlijk tot huilen en schreeuwen. Als je wel de borst geeft is je kindje heerlijk rustig en tevreden. Dat is toch ontzettend fijn voor je kindje, voor jou en voor alle andere mensen in de trein of het restaurant?
  3. Door zelf in het openbaar te voeden en tot een leeftijd die goed voelt, moedig je andere vrouwen die die wens ook hebben aan om hetzelfde te doen. Zo creëren we samen een maatschappij waarin in het openbaar en langer borstvoeding geven steeds meer algemeen geaccepteerd zal worden. Dát is een mooie uiting van zusterschap!
  4. Een beetje relativeren en humor kan ook nooit kwaad. Toen een serveerster aan een vrouw die haar baby in een café voedde vroeg of ze zich misschien zou willen bedekken met een sjaal, antwoordde de vrouw: “Zal ik ook een doek over jouw hoofd leggen als je gaat eten?”
  5. Hoe relaxter je er zelf mee omgaat, hoe relaxter je omgeving er ook op zal reageren. Mijn ervaring is dat als je helemaal achter je beslissing staat, omdat je de overtuiging hebt dat je doet wat het beste is voor je kindje en voor jou, je eerder positieve dan afkeurende reacties zult krijgen. Jij straalt dan namelijk op een zachte manier uit dat je volkomen achter je keuze staat!

Mijn zoontje heeft bijna twee jaar borstvoeding gehad. Toen ben ik het gaan afbouwen, omdat het voor mij genoeg was. Ik was inmiddels zwanger en wilde mijn borsten een paar maanden ‘voor mezelf’ voordat mijn dochtertje geboren zou worden. Mijn dochtertje is inmiddels negen maanden en krijgt nog borstvoeding. Ik heb zo’n vermoeden dat zij zelf zal gaan aangeven dat ze niet meer wil. Het zou me niet verbazen als ze dat binnen een paar maanden al gaat aangeven.

Heerlijk om zo afgestemd te zijn op de behoeften van mijn kinderen en van mijzelf, dat gun ik iedere moeder!

Wil je twee keer per maand mijn artikelen via mail ontvangen? Meld je dan hier aan!