Bewust Zijn,  Vrouw Zijn

Waarom je menstruatie ook wel je maantijd wordt genoemd

En wat je daar aan hebt in je dagelijks leven

Wilde je twee weken geleden nog van alles ondernemen en zou je nu niets liever willen dan in de hoek van de bank kruipen? Even helemaal in de schaduw, in de luwte? En vind je jezelf daardoor instabiel? Veroordeel je jezelf om je pieken en je dalen? Laten we dat vaker niet doen…! Je bent namelijk niet instabiel, je bent juist afgestemd, resoneert mee met de getijden…

Want zoals de zee meedeint op de fasen van de maan, zo doen wij vrouwen dat met onze menstruatiecyclus ook. Iedere maanfase duurt een week (nieuwe maan, wassende maan, volle maan en krimpende maan), in totaal 28 dagen. Net als een menstruatiecyclus. We zijn als vrouw afgestemd op de energie van de maan. In vroegere tijden trokken de vrouwen uit een dorp zich samen terug ten tijde van hun menstruatie. Niet uit zogenaamde onreinheid..! Zij trokken zich gezamenlijk terug, in zusterschap, omdat dat de natuurlijke beweging is in deze fase.

Wellicht is onze samenleving niet meer ingericht op je een aantal dagen per maand helemaal terugtrekken. Is jouw leven daar niet op ingericht. Mijn leven in ieder geval niet, of in ieder geval niet zoveel als ik zou wensen. Maar vanuit bewustzijn van de maanfase en je eigen cyclus kun je kijken naar wat wel mogelijk is en wat werkt voor jou! Door bewuster te worden van de maanfasen en je menstruatiecyclus, kun je meer op je eigen stroom meegaan, in plaats van er tegen in gaan. Dat is hoe ik het zoveel mogelijk doe.

Onderstaande beschrijving van de maanfasen en de menstruatiecyclus is uiteraard geen wet. Het is een constante vloeiende beweging. Een basis vanuit waar je dieper kunt afstemmen op je eigen cyclus. Uiteraard heeft niet iedere vrouw een cyclus van precies 28 dagen. Misschien ovuleer je wel met nieuwe maan en menstrueer je met volle maan… En misschien duurt bij jou de ene fase vijf dagen en de volgende fase acht dagen. Of ben je aan de pil en resoneer je voor je gevoel minder met de maanfasen. Of menstrueer je net wat korter dan 28 dagen, waardoor je menstruatiecyclus door de maancyclus heen verschuift. Dat is bij mij soms het geval.

Het doel is dus niet om je op daadkracht aan te passen aan de maancyclus. Dan zou je juist vanuit mannelijke energie met je cyclus en de maan verbinden… De uitnodiging is juist om dat vanuit vrouwelijke energie te doen, door te voelen, mee te bewegen en zo te ontdekken hoe het is voor jou. Zodat je je vanuit stroming en op jouw manier kunt verbinden met de maan en jouw natuurlijk cyclus. Zo meer in verbinding komen met jouw authentieke vrouwkracht en jouw eigen wijsheid! *

De fase van de Nieuwe Maan

In deze fase reflecteert de maan geen licht. Dit is de schaduwfase en komt doorgaans overeen met de menstruatieperiode. De tijd waarin je behoefte hebt om je terug te trekken. Dit is een prachtige fase om te reflecteren, te mediteren, af te stemmen op je intuïtie en op het Universum. Een tijd voor diepe innerlijke processen. Je maakt in deze fase makkelijker contact met je onderbewustzijn, met je intuïtieve weten. Het is de tijd bij uitstek om de verbinding met je buik, je baarmoeder en met jouw authentieke vrouw-zijn op een diep lichamelijk en energetisch niveau te ervaren.

Mijn ervaring is dat mijn lichaam duidelijk aangeeft die rust en verstilling nodig te hebben. Want hoe harder ik doorren, hoe meer ik last krijg van menstruatiekrampen en vooral hoe prikkelbaarder ik word! Zowel de menstruatiekrampen als mijn prikkelbaarheid wordt een stuk minder, of verdwijnt zelfs helemaal, als ik toegeef aan de beweging om me terug te trekken in de schaduw en lief voor mezelf te zijn. Met aandacht bij mijn baarmoeder te zijn.

Wij zijn als vrouwen verbonden met alles wat cyclisch is, daar hebben we een heel diep innerlijk weten over. Een diepe wijsheid. Zo zijn we ook verbonden met Moeder Aarde en haar seizoenen. Je zou deze fase van de nieuwe maan ook als onze winter kunnen zien. We zijn teruggetrokken en bezig met interne, voor de buitenwereld niet waarneembare processen.

Wel doen: mediteren, reflecteren, afstemmen op je intuïtie, je terugtrekken, jezelf verzorgen, je verbinden met andere vrouwen, je richten op fysieke, emotionele, mentale en spirituele reiniging (met het bloed dat je lichaam verlaat, laat je alles wat jou niet meer dient uit je lichaam stromen). Niet doen: veel afspreken met anderen, naar uitbundige feestjes gaan, fanatiek gaan sporten, hard studeren, plannen en organiseren, iets nieuws opzetten.

De fase van de Wassende Maan

Dit is de fase tussen de nieuwe maan en de volle maan. De periode die overeenkomt met de periode tussen je menstruatie en je ovulatie. Dit is een tijd waarin je je zelfverzekerder voelt. Nadat je je in de fase van de nieuwe maan hebt teruggetrokken om het oude los te laten en jezelf fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel te reinigen, kom je nu met nieuwe energie weer uit het veilige donkere hol dat je voor jezelf had gecreëerd. Je beweegt je vanuit de sterk intuïtieve en naar binnen gerichte fase van de nieuwe maan, via de fase van de wassende maan, naar de naar buiten gerichte fase van de volle maan.

Dit is een tijd om nieuwe projecten op te pakken, om een studie te beginnen, dat plan daadwerkelijk uit te schrijven, om nieuwe (levens-)doelen te stellen, of om dat ochtendritueel nu écht in je leven te integreren. Je bent enorm gedreven. In deze fase ben je echter nog wel echt vanuit jezelf naar buiten aan het treden. Het gaat nog niet over contact met anderen, maar over jou. Jouw wensen, jouw verlangens, jouw doelen.

Deze fase zou je ook als de lente kunnen zien. Je bent weer aan het ontluiken. Nog kwetsbaar, maar je treedt de buitenwereld weer tegemoet. Voorzichtig bereid je je voor op bloei.

Wel doen: met iets nieuws starten, plannen en organiseren, beslissingen nemen, problemen oplossen. Niet doen: veel empatisch vermogen van jezelf verwachten, samenwerken.

De fase van de Volle Maan

De bloeifase! Dit is de fase dat je het gevoel hebt dat je de hele wereld aan kunt en ook nog het liefst de hele wereld in je armen zou willen sluiten. Alles stroomt. Je bent gericht op de buitenwereld en contact maken en communiceren gaat je heel makkelijk af. Logisch, als je bedenkt dat deze maanfase overeen komt met de periode dat we ovuleren. Je laat als vanzelf je licht schijnen, je straalt. Je bent letterlijk aantrekkelijk: je trekt aan! Je bent in verbinding met je hart en je bekken en stelt je ook open voor anderen. Het is dan ook bij uitstek de fase om je relaties te verbeteren. Enen beetje alert zijn op voor wie je je allemaal opent is zeer wenselijk in deze fase. Want als je alles zonder meer binnen laat komen, heb je ook meer (en zwaarder) los te laten tijdens je menstruatie…

Dit is een tijd om te vieren. Om dankbaar te zijn en je dankbaarheid ook te uiten. Je bent empatisch, speels, sensueel en geniet volop van je vrouw-zijn.
Ik heb meestal veel energie tijdens volle maan, wat er ook toe leidt dat ik tijdens deze fase vaak minder goed slaap. Minder diep en wat onrustiger. En met mij vele vrouwen…..!

Natuurlijk is dit de fase die je als je zomer kunt beschouwen!

Wel doen: met anderen samen zijn, samen genieten, dankbaarheid uiten, nieuwe contacten aangaan, plezier maken, spelen. Niet doen: problemen oplossen, studeren, je terugtrekken.

De fase van de Krimpende Maan

De fase tussen de volle maan en de nieuwe maan, de pre-menstruatiefase. Voor velen de meest uitdagende periode van de maand. We zijn vaak snel uit ons doen, humeurig, verdrietig en onrustig. Dit is bij uitstek een tijd voor opschonen en het loslaten van wat je niet meer wilt in je leven. En dat schept ruimte, ruimte voor focus en creëren. Ruimte om je te onderzoeken wat je felle reacties veroorzaakt. Wat zit er onder die reacties? Welke angst? Welke pijn? Welk verlangen?

In voorgaande fase van de volle maan was je erg naar buiten gericht. In deze fase kom je weer meer in verbinding met je intuïtie en kun je creatieve uitspattingen hebben. Bijvoorbeeld in de zin van muziek maken of schilderen, maar ook creatieve ideeën en oplossingen die uit het niets lijken te komen.

In deze fase ga je op onderzoek wat er speelt in je onderbewuste. In de volgende fase, de fase van de nieuwe maan, ga je reflecteren op wat je hebt ontdekt. Met wassende maan maak je plannen hoe je de verandering het beste kunt doorvoeren. En tijdens volle maan ga je je plan daadwerkelijk uitvoeren.

Geheel in lijn met het loslaten is dit de fase die je als jouw herfst kunt beschouwen.

Wel doen: opruimen, creëren, intuïtief en creatief onderzoeken, openstaan voor wat er al dagdromend tot je komt. Niet doen: logisch analyseren, samenwerken, nieuwe projecten starten.

Maanfasen in je dagelijks leven

Het is niet onwaarschijnlijk dat je er naar verlangt je altijd zo te voelen als tijdens de fase van de volle maan. Maar licht en schaduw bestaan niet los van elkaar. Je kunt alleen volledig het licht van de volle maan ervaren als je bereid bent je ook terug te trekken in de schaduw van de nieuwe maan. Door de verschillende fasen bewust te doorleven haal je het beste uit iedere fase en kan de ene fase de andere versterken.

Je hebt je agenda vaak niet helemaal zelf in de hand, maar vaak wel meer dan je denkt… Probeer gedurende een maand je activiteiten waar mogelijk eens aan te passen aan de maanfase, aan je menstruatiecyclus. En observeer wat voor jou wel en niet werkt. Het kan al helpen dat je begrijpt waarom iets je wel of niet makkelijk afgaat gedurende een bepaalde tijd van de maand.

Waar ik achter ben gekomen, wat voor mij echt heel wezenlijk is, is dat het niet alleen uit maakt wat ik doe, maar ook de energie waarmee ik het doe. Lukt het mij om trouw te zijn aan mijzelf, aan mijn innerlijke beweging, aan mijn energie? Als ik een afspraak heb om uit eten te gaan tijdens mijn ovulatiefase, dan maak ik op een andere manier contact dan wanneer ik die afspraak heb tijdens mijn menstruatiefase. Dus mijn agenda beïnvloeden waar mogelijk is fijn en dienend, maar daarnaast net zo dienend is het zoveel mogelijk trouw te zijn aan mijn energie, aan mijn innerlijke beweging, wat er ook in mijn agenda staat.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen, leuk als je die hierover wilt delen. En ik wens je een mooie, bewuste cyclus! En wil je je dieper verbinden met je cyclus? Kom dan naar de Rite van de Baarmoeder

* Geïnspireerd door het boek The Optimized Woman van Miranda Gray, aangevuld met mijn eigen inzichten en ervaringen.