Bewust Zijn,  Rituelen,  Systemisch Werk

7 Tips om 2019 af te sluiten en 2020 te verwelkomen

Deze nieuwsbrief heb ik een paar dagen geleden verstuurd en voelt voor mij ook zeker nu nog toepasbaar. De energie van het oude loslaten en het nieuwe verwelkomen houdt zich niet stipt aan onze klok ;-), maar gaat over deze periode van het jaar, waarbij het zich wel concentreert rond de jaarwisseling voor mij. Wat ik niet eens in mijn nieuwsbrief heb vermeld, maar wat ik merk dat wel gaande is, is ook de emotionele schoonmaak in mij, door zowel nog wat vuur als heel veel water. Vuur uit zich via boosheid en water in tranen. De louterende werking van tranen, als je die zonder verhalen over je wangen kunt laten stromen, ‘gewoon’ met de tranen te zijn….zucht, dankbaar!

“Ik heb zin in 2020 en ondanks dat 2019 een prachtig jaar was voor mij, was het ook heel intens en voel ik ook een soort van opluchting om het jaar af te sluiten en achter me te laten. En dat afronden en afsluiten ben ik vol mee bezig en op aan het afstemmen. Daarover wil ik graag een paar tips met je delen…:-)

1. Klussen afmaken in en om huis
Heb je nog klussen of klusjes liggen in huis, probeer die dan dit jaar nog af te maken, in ieder geval één of een paar. Ik heb afgelopen jaar heel veel geklust in en om het huis, om het huis helemaal van mij en mijn Lief te maken. Er echt óns thuis van te maken. De hal, hoe je het huis binnen komt, is een belangrijke plek en dat is voor mij dit jaar de laatste klus dit jaar, het plafond nog een laatste keer schilderen. Wat zou jij nou nog graag af willen hebben dit jaar? Misschien wel die lekkende kraan of lamp die nog steeds opgehangen moet worden…of die ene muur die je al zo lang een mooie kleur wilt geven…

2. Rommel…
Je kent ze wel…, van die rommellades, rommelkastjes, trapkast, postvakjes met achterstallige administratie, speelgoedkast, schuurtje, dat ene keukenkastje, etc. Gisteren ben ik daar door heen gegaan en het geeft een heerlijk opgeruimd gevoel: dat wat belangrijk is krijgt een handige plek en de rest gaat weg.

3. Naar de kringloopwinkel
Kleding, jassen, schoenen, speelgoed, boeken, keukengerei…alles wat je het afgelopen jaar niet hebt gebruikt en waarvan je vorige jaar ook al dacht dat je het dit jaar écht zou gaan gebruiken: geef het maar door. Je huis en kasten slippen zo snel dicht met spullen die leuk en handig lijken, maar die uiteindelijk alleen ruimte innemen en de stroom van vrije energie blokkeren.

4. Schoonmaken
Nadat je klussen hebt afgemaakt, hebt opgeruimd, ‘rommel’ hebt weggegooid en de kringloopwinkel hebt verrijkt, is het tijd om schoon te maken. Eerst fysiek, ik doe dat door te stofzuigen, ramen open te zetten en daarna met water met etherische olie schoon te maken. Daarna de energetische schoonmaak: salie of palo santo/heilig hout voor de grondige reiniging en daarna nog met bijvoorbeeld Agua di Florida of een spray met etherische olie. Neem vooral alle hoeken goed mee. En een kaarsje laten branden in de verschillende ruimtes is ook heel fijn.

5. Wat wil er nog gezegd worden?
Zijn er nog open eindjes in contact met anderen? Zijn er nog contacten die je graag anders zou willen vormgeven? Wil/moet/mag er nog iets gezegd of uitgesproken worden? Fijn om dat ook dit jaar nog af te ronden, anders vorm te geven. Zodat je daar geen energie meer op verliest. Ook in de verbinding met anderen mag je dus schoonmaken, zodat de verbinding in ieder geval vanuit jou zuiver en schoon kan zijn.

6. Danken
Dankbaarheid…zo krachtig en vervullend voor je hart… Je kunt een mooi altaartje maken met spulletjes die in jou dankbaarheid oproepen, bijvoorbeeld: een mooie bloem, edelsteen, kaars, een orakelkaart, fruit, foto’s, etc. Ga voor je altaartje zitten en neem de tijd om helemaal in stilte te komen. Zucht een paar keer diep en laat al je gedachten van je afglijden, zodat je je kunt openen voor het gevoel van dankbaarheid. Richt je dan op je hart, open zacht je ogen als je naar je altaartje kijkt en laat de dankbaarheid stromen. Zowel vanuit je hart de wereld in, als vanuit de wereld je hart in .  

7. Intenties zetten
Tenslotte zou ik je nog als tip mee willen geven om je intenties te zetten voor 2020, bijvoorbeeld bij je altaartje nadat je het dankbaarheidsritueel hebt gedaan, of door een moodboard/visionboard te maken. Ik doe allebei :-). 

Ik wens je een hele mooie afsluiting van 2019 en heel veel liefde, gezondheid, geluk en plezier voor 2020!!!