Rituelen,  Vrouw Zijn

6 Tips waar je baarmoeder blij van wordt

Een paar mooie tips en oefeningen om je te verbinden met je baarmoeder en voor haar te zorgen…want zij is de schoot waarin jij jezelf mag dragen, de bron van jouw vrouwkracht, de zetel van jouw innerlijke wijsheid.

“The deepest, most ancient secrets of life lie within the womb of every woman. The womb is the holiest temple in your body, the most energy-filled place in your body, the place from where your inner voice, deepest guidance and clarity, stillness, creative expression and power arise. It is your primordial voice and connector into the web of life, the web of interdependence that connects all living beings to each other.” – Padma Aon Prakasha- 

6 Tips waar je baarmoeder gelukkig van wordt

1. Draag geen mobieltje in je broekzak! Tja….zo’n praktische tip had je misschien niet meteen verwacht, maar ik verbaas me er over hoeveel vrouwen ik met een mobieltje in hun broekzak zie lopen (mannen trouwens ook, maar ik houd het nu even bij vrouwen en baarmoeders….). Zoveel straling gefocust bij je voortplantingsorganen…draag je mobieltje niet op je lichaam en zet je laptop of tablet bij voorkeur ook niet op je schoot zonder antistralingsdeken. Ennuh…stop je mobieltje alsjeblieft ook niet in je bh!

2. Geef iedere dag aandacht aan je baarmoeder. Ik doe dat zelf in bed. ‘s Avonds voordat ik in slaap val en ‘s ochtends als ik wakker word leg ik mijn handen eigenlijk automatisch op mijn eierstokken en daarna ook nog op mijn baarmoeder. Heel eenvoudig. Misschien doe jij dat ook al wel, bewust of onbewust. Daar voel ik dan de energie heen stromen. Warmte, mijn adem en mijn aandacht. Soms roept dat een bepaald gevoel op, voel ik een boodschap, word ik emotioneel. En vaak geeft het me een gevoel van diepe rust en liefde. “Belonging”, is het woord dat nu bij me opkomt. Een thuiskomen.

3. Geef geluid aan je baarmoeder. Ja echt :-)! Als je bijvoorbeeld op de manier zoals hierboven omschreven contact hebt gemaakt met je baarmoeder, kun je je keel openen om ruimte te geven aan de klank(en) die je baarmoeder wil maken. Tijdens de Wombhealing-dag staat hier ook een mooie oefening voor gepland!

4. Gebruik geen standaard maandverband of tampons, daar zitten namelijk allemaal niet natuurlijke stoffen in, die op z’n minst verstorend kunnen werken op je vagina en baarmoeder. Ik schreef eerder dit artikel over wat dan wel: Waarom ik geen tampons of maandverband meer gebruik. De actualiteit heeft dat artikel al wel een beetje ingehaald, want tegenwoordig gebruik ik ook geregeld biologisch maandverband (i.p.v. een menstruatiecup), omdat ik dan zo sterk de energie voel dat mijn lichaam wil loslaten en iets inbrengen dan als tegen die beweging in gaan voelt. Maar ik blijf ondanks dat een voorstander van de cup :-).

5. Doorgaand op de menstruatie: visualiseer dat met je bloed alles wat jou nu niet dient je lichaam (fysiek en energetisch) verlaat. Oude pijn, emoties, blokkades, angsten, overtuigingen…alles wat niet meer dient mag liefdevol jouw systeem verlaten. En in dat proces van loslaten kan het zo zijn dat er eerst nog gevoeld wil worden…mede daarom is de tijd van menstrueren de tijd om naar binnen te keren en rust te nemen. Iedere maand is er weer een uitgelezen moment om los te laten en je ‘opgeschoond’ voor te bereiden op en open te stellen voor een nieuwe cyclus. Wist je trouwens dat gedurende de maand ruimte geven aan je emoties er voor kan zorgen dat je menstruatiekrampen minder pijnlijk zijn? Hoe meer trauma’s en pijn er ligt opgeslagen in je baarmoeder, hoe pijnlijker je menstruatie waarschijnlijk zal zijn. Als je niet meer ongesteld bent kun je het ritme van de maan volgen: tijdens de nieuwe maan is dan de periode van ‘menstrueren’.

6. “Your naked body should belong only to those who fall in love with your naked soul” (Charlie Chaplin, in een brief aan zijn dochter). En dat geldt zéker ook voor je baarmoeder. Heb liefdevolle seks met een liefdevolle partner…wees je bewust welke energie je toelaat, brengt naar de bron van jouw vrouwkracht. Jouw bron, die je verbindt met dé bron, met Moeder Aarde en met alle vrouwen…

Ik ben benieuwd of deze tips bij je resoneren, of je baarmoeder ze fijn vindt ;-). Fijn als je dat met me wilt delen. Of misschien heb je wel een mooie aanvulling, ook die lees ik uiteraard heel graag!