Bewust Zijn,  Borsten,  Rituelen,  Vrouw Zijn

Borstonderzoek…welke opties zijn er eigenlijk?

Over borstonderzoek is heel veel te zeggen, misschien wel een boek over te schrijven… Zoveel nuances, zoveel lagen, zoveel onderzoeken, zoveel voorstanders en tegenstanders… Mijn ervaring is dat het best een beladen onderwerp is.   

Daarom wil ik je graag wijzen op verschillende mogelijkheden: mammografie, echografie, thermografie en zelfonderzoek.

Mammografie

Een mammografie is een röntgenfoto van je borsten, waardoor de anatomie van de borst zichtbaar wordt. Dit is eigenlijk al heel lang de standaard die wordt gebruikt bij borstonderzoek. Zowel wanneer je met een zorg over je borsten naar de huisarts gaat en je wordt doorverwezen, als bij het bevolkingsonderzoek. Je borsten worden ‘geplet’ tussen twee platen en dan worden er röntgenfoto’s gemaakt. Veel vrouwen ervaren dit onderzoek als onprettig en vrouwonvriendelijk en zijn op zoek naar alternatieven. Of in ieder geval veel vrouwen die bij mij in de praktijk komen)



Echografie

Met een echo van de borsten wordt gebruik gemaakt van geluidsgolven (echo). De binnenkant van de borst en eventuele afwijkingen worden daardoor zichtbaar. In het ziekenhuis is meestal het uitgangspunt dat een echografie een aanvulling is op een mammografie. Wanneer je iets voelt in je borst en er is niets zichtbaar op een mammografie, kan er een echografie volgen. Die geeft dan meer duidelijkheid. 
Wil je echter geen mammografie laten maken en wel een echografie? Dat kan bij de Borstpoli van Peter Melkert in Amstelveen. Claudia van het Kaar is door hem opgeleid en doet onder zijn supervisie borstecho’s in Eindhoven. Zelf ben ik een paar maanden geleden bij Claudia geweest. Ik vond het een leuke en leerzame ervaring om mijn borsten zo te zien via een borstechografie. Er was bijvoorbeeld zichtbaar dat mijn borsten een klein beetje beginnen te vervetten, een teken dat de perimenopauze langzaam haar intrede aan het doen is. Iets waar ik door andere lichte symptomen ook al bewust van was. Ik had verder geen klachten of zorgen over mijn borsten en er was ook niets afwijkends te zien. Een fijne ervaring dus, die ik zeker kan aanraden!  

Zowel de mammografie als de echografie geven een beeld van de fysieke gesteldheid van de borsten, de anatomie. Een thermografie doet dat niet. Een thermografie laat iets zien over de temperatuurverschillen in het lichaam, of specifiek de borsten. Daarmee ontstaat een beeld van de fysiologie. Alle drie de onderzoeksmethoden kunnen geen borstkanker diagnosticeren. Als er iets afwijkends wordt ontdekt dan zal er wat weefsel weggenomen worden. In het laboratorium wordt dat onderzocht, waar een diagnose kan worden gesteld. 

Thermografie

Een thermografie meet de oppervlaktetemperatuur van het lichaam en zet dat om in een beeld. Via dat beeld kunnen afwijking in temperatuur worden waargenomen (warmer of kouder). Wat er op kan duiden dat er iets in de fysiologie niet goed gaat, dan wel beter kan. Als je een thermografie laat maken ontvang je een thermografisch rapport. Daarin wordt beschreven wat er op de thermografie zichtbaar is geworden. Tevens ontvang je daarbij een niveau van zorg en een bijbehorende advies. Dat kan gaan over hoe je beter voor je borsten kunt zorgen, tot het advies een afspraak te maken met een arts voor verder onderzoek. Omdat het uitgangspunt van een thermografie is om veranderingen in de fysiologie waar te nemen vóórdat er anatomische veranderingen optreden is dit een daadwerkelijk preventief onderzoek. Zelf heb ik twee keer een thermografie laten maken en dat als een prettig onderzoek ervaren. Thermografieën kun je laten maken via De Groene Zuster. 

Borstonderzoek zelf doen

Allereerst: de meeste borstkanker wordt niet ontdekt via het bevolkingsonderzoek, maar doordat vrouwen zélf iets afwijkends opmerken. En vervolgens naar de huisarts gaan. Het is dus heel belangrijk je borsten goed te kennen. Maar ja….één keer per maand vanuit angst je borsten gaan onderzoeken…dat is helemaal niet fijn! En dat maakt ook vaak de drempel hoog om het iedere maand te doen… Je vergeet het dan gewoon op de één of andere manier… Of als je het wel doet dan ben je blij als je het weer gedaan hebt en hopelijk niets opvallends hebt gevoeld.

Als vrouwen bij mij komen en ze vragen tips voor borstzelfonderzoek dan geef ik altijd verschillende aspecten aan:

Het allerbelangrijkste…..maakt liefdevol contact met je borsten! Raak ze niet aan uit angst dat er iets mis is, maar raak ze aan vanuit liefde, koestering, verwondering. Zorg voor je borsten! Ik heb hier eerder een post over geschreven met 16 waardevolle tips…. Er is gelukkig zóveel dat je kunt doen om goed voor je borsten te zorgen en écht contact te maken.

En als je naast die liefdevolle verbinding je borstzelfonderzoek doet…

  • Begin met naar je borsten te kijken in de spiegel. Zie je iets afwijkends, anders, verschillen tussen beide borsten die er eerder niet waren… In de huid, bij je tepel, verkleuring, etc.
  • Als je je borsten gaat voelen, dan doe je dat kruislings. D.w.z. dat je met je rechterhand je linkerborst pakt en met je linkerhand je rechterborst. Zo kun je namelijk ook als je voelt verschillen waarnemen. Neem daarbij ook je oksels mee.
  • Als je iets afwijkends waarneemt waar je je zorgen over maakt, kun je naar je huisarts gaan en/of een afspraak maken voor één van de hierboven genoemde onderzoeken.
  • De intentie mag echt zijn om je borsten te leren kennen… Niet met een kloppend hart van angst en zorgen, maar met een liefdevolle glimlach…

Ik wens je de vorm van borstonderzoek en zorg voor je borsten toe die bij jou past. Die voor jou klopt. En als je graag een Borstweefselbehandeling of Borstpakkingritueel wilt ontvangen, dan ben je heel erg welkom!