Bewust Zijn,  Music Medicine,  Rituelen

De magie van vuur en muziek

Vuur…. één van de twee elementen waar ik van nature het makkelijkst mee verbind (het andere element is Aarde). Vuur warmt me en trekt me aan, heerlijk! Vuur herinnert me aan mijn innerlijk vuur, mijn kracht, 3e chakra. Wat mag ik verbranden, transformeren? Vuur herinnert me ook dat ik mijn vuur geregeld wat mag temperen…om iets áán te krijgen kan een stevig vuurtje heel dienend zijn…maar daarna kan er veel energie verloren gaan en is een smeulend, liefdevol vuur warm en juist dienend en voedend. Als ik te vurig blijf, verbrand ik mezelf en anderen…als er ‘genoeg’ vuur is (soms veel en soms smeulend), dan is dat dienend.

Deze transformatiekracht van het vuur vind ik prachtig, ontroert me, verblijdt me, opent mijn hart en geeft ruimte. En het roept een verre herinnering op van de tijden dat we als vrouwen bij het vuur zaten, het vuur hoeden, communiceerden met Grootmoeder Vuur. Iets wat ik nog steeds zo graag doe, thuis bij de kachel, bij de vuurplaats in de tuin, of als ik het vuur hoed voor een zweethut.

Het meeste magische aan Vuur is voor mij misschien wel de ervaring van het vuur uitnodigen en dat ze dan ‘ineens’ verschijnt. Alsof ze er al was, altijd is, altijd is geweest en zal zijn, als spirit, levensenergie…. En dan verschijnt ze ineens, is ze er. Door de weerstand, het vonkje dat ontstaat en daar is het Vuur. Als je hout ziet branden, echt goed kijkt, dan zie je dat het niet het hout is dat brandt…het is de levensenergie opgeslagen in het hout wat brandt. Als alle levensenergie verbrandt is, dan blijft er as over. Dus vuur is zichtbare spirit, opgeslagen levensenergie…Fire my Spirit!

🔥

Muziek is voor mij verbonden met Lucht, ben ik later gaan ontdekken en recent pas écht aan het ont-dekken. Ik genoot zeker wel van muziek, maar het was ook diep verbonden met overtuigingen als ‘ik ben niet muzikaal’ en ‘ik kan niet zingen’. Het raakte stukken over me klein voelen, afgewezen voelen, het gevoel hebben niet écht mee te doen, me niet écht te kunnen verbinden met muziek, het niet écht te begrijpen…

Dat is aan het veranderen en daar ben ik zó dankbaar voor!! Die verandering is ingezet in december 2006 in India…ik zat in een ruimte met andere backpackers. Één iemand had een sitar en liet een toon horen door een snaar aan te slaan, een ander liet dezelfde toon vervolgens horen met haar of zijn of stem. Ik voelde me steeds ongelukkiger worden en toen het mijn beurt was hoorde ik zo’n valse klank uit mij komen dat ik huilend de ruimte heb verlaten en naar mijn kamer ben gerend. En daar kwam het besluit, het weten, tot mij: ik ga zingen! Ik mag zingen! Het is tijd om te gaan zingen! Dit zit zó diep, deze pijn en dit verdriet en zingen is dé manier om hier lucht aan te gaan geven. Letterlijk en figuurlijk.

Inmiddels zijn we 14 jaar verder…ten tijde van het besluit was ik net bij de levensfase van de overgang van het derde chakra naar het hartchakra aangekomen. Het chakra met als element lucht… Nu ben ik bijna 42, de afgelopen 14 jaar door het hartchakra en keelchakra bewogen…nu aankomend bij het laatste jaar van het keelchakra, de overgang van het keelchakra naar het 6e chakra, het derde oog. En ben ik de Magie van Muziek aan het ont-dekken, wordt ze nu zichtbaar en voelbaar voor mij. Ervaar ik bij Muziek een zelfde soort Magie als bij Vuur. Een andere kracht, hoewel er ook hele vurige muziek is… Maar dan nog, een andere kracht, een ander element, dezelfde Magie!

Zoals Vuur er altijd is en zich kan laten zien, zo is Muziek er ook altijd. En kan zij gehoord worden door de lucht in trilling te brengen. Met stem, gitaar, drum, fluit…de muziek is er al, de magie is er al, de liefde is er al, het goddelijke is er al, overal om ons heen, door ons heen, in ons, dus óók in mij…en in één keer kunnen we het horen. In één keer kunnen we het voelen!

En zoals samen rond het vuur zitten zó verbindend is, zo is samen zingen en muziek maken ook zó verbindend! Magie! Dank aan het Vuur en dank aan Muziek! Dank aan Spirit, dank aan het Goddelijke!