Bewust Zijn,  Rituelen,  Vrouw Zijn

“Thuiskomen bij Moeder Aarde” – Altijd op zoek naar een moeder (deel 3)

Ik weet het nog precies, zie mezelf nog zo zitten…diep thuiskomend bij Moeder Aarde. Me ten diepste met haar verbonden weten…

Het was tijdens een prachtige retreat met een kleine 20 vrouwen. Waarin we ons door rituelen verbonden met de elementen, met de natuur, met ons hart, Hemel en Aard. Met de wijsheid die binnen en buiten altijd ís. Waar we ons altijd bewust dieper mee kunnen verbinden, voor kunnen openen.

Als we de magie toestaan en uitnodigen, de stilte, de muziek, het plezier, de eenvoud, het hart, de liefde…

En daar zat ik, op mijn knieën. Met een ontzettend krachtige steen uit de Andes in mijn handen, een steen verbonden met de spirit van de Condor, de Slang en de Jaguar. Eén van mijn zielsliederen werd gespeeld en gezongen en toen begonnen de tranen over mijn wangen te stromen…overvloedig te stromen. Geen snikken, geen schokken, maar vrij en louterend overvloedig stromen.

Ik voelde en zag de bergen in mij, de rivieren, de oceanen, de bossen en de woestijnen in mij…de planten, dieren en de wolken in mij… Ik voelde haar, Moeder Aarde, in mijn hele wezen, met hart en ziel.

Zó diep ben ik dus met haar verbonden! Zo diep zijn wij als vrouwen met haar verbonden! Door onze lichamen…onze prachtige wijze vrouwenlichamen, die dezelfde seizoenen doorlopen als Moeder Aarde. Wij ervaren de seizoenen iedere maand weer en ook in onze levensfasen van de Maagd, de Moeder de Oude wijze vrouw. Wij hebben in onze baarmoeders net zoveel weten over leven en dood als Moeder Aarde!

Zo diep zijn we dus met haar verbonden! Zij ís onze Moeder!

Zucht…eindelijk thuis.

Mijn hele leven al ken ik het gevoel van onrust, van op zoek zijn. Van heimwee en melancholie, verlangen naar thuiskomen, verlangen naar een moeder. Eén been dat het leven instapte en één been dat het leven uit wilde stappen, mijn moeder achterna.

En zoals ik dankzij het systemisch werk weer bewust ben van de diepe liefdevolle en onvoorwaardelijke verbinding met mijn moeder en mijn plek in de vrouwenlijn weer heb kunnen innemen, zo kan ik dankzij het sjamanisme en haar rituelen diep thuiskomen bij Moeder Aarde. Me geliefd, ontvangen, gedragen en veilig weten. Thuiskomen bij haar, thuiskomen in mijzelf.

Home sweet home…    

Een andere ervaring over de diepe verbinding met Moeder Aarde wil ik graag als oefening met je delen.

Oefening – Ademen met Moeder Aarde

  1. Zorg voor een comfortabele ondergrond, bijvoorbeeld een yogamatje met een schapenvachtje of een fijne deken er op.
  2. Ga op je knieën zitten en buig vervolgens vanuit je heupen voorover naar de grond (voor wie bekend is met yoga assana’s: child’s pose)
  3. Vervolgens doe je je knieën en onderbenen verder uit elkaar en je heupen iets omhoog, waardoor er ruimte ontstaat om een dik kussen, bijvoorbeeld een meditatiekussen, tegen je billen, perineum en yoni te leggen.
  4. Je laat je billen, perineum en yoni in het kussen zakken en visualiseert en voelt dat het kussen Moeder Aarde is.
  5. Dan ga je ademen en adem je in naar je buik, naar je baarmoeder, door je yoni en door de Aarde in. Op je uitademing stroomt je adem uit de Aarde, door je yoni, baarmoeder, buik, longen, keel, weer naar buiten.
  6. Zo adem je in en uit en ervaar je dat je één groot organisme bent met de hele Aarde, je ademt dóór en mét Moeder Aarde.
  7. Blijf zo ademen totdat het voor jou genoeg is. Dan adem je nog een paar keer heel diep in en uit en breng je je ademhaling terug naar je fysieke lichaam.
  8. Beweeg langzaam je lichaam zoals dat voor jou fijn voelt en voel na wat deze ademhaling met je heeft gedaan.
  9. Als je zover bent open je je ogen.

Welkom thuis, aho!

En wil je je dieper verbinden met Moeder Aarde en jouw baarmoeder in een sjamanistisch ritueel? Dan ben je van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de Rite van de Baarmoeder.