Borsten,  Vrouw Zijn

Liefdevolle zorg voor je borsten – 13 tips!

Ruim twee weken geleden kwamen we samen, met negen vrouwen, in de Vrouwencirkel over Borsten….een avond in het teken van liefdevolle zorg voor je borsten! We deelden over de verbinding die we (wel of niet) met onze borsten voelen. Over de weg die we met onze borsten hebben afgelegd en aan het afleggen zijn. We dansten met onze borsten. Luisterden naar onze eigen verlangens, die van elkaar én de verlangens van onze borsten. En we raakten onze borsten liefdevol aan…om ze helemaal van binnenuit te voelen, aan te raken en alles te ontvangen en ervaren wat zich fysiek en emotioneel aandiende…

Zó mooi….onze borsten hebben ons zoveel te brengen! En er zit helaas zóveel lading op borsten…van buitenaf zijn er zóveel oordelen en indoctrinaties over borsten. Over hoe borsten er uit zouden moeten zien, de zogenaamde ‘perfecte mooie borsten’ en ook over wat ‘niet mooi’ zou zijn… Over de seksualisering van onze borsten (blote borsten gerelateerd aan seks en verleiding (en verkoop/marketing) mag wel, maar gerelateerd aan borstvoeding stuit vaak op weerstand en wordt niet vaak als ‘normaal’ ervaren). En dan ook nog de nadruk op (angst voor) borstkanker, die er ook niet toe bijdraagt dat we ons liefdevol met onze borsten gaan verbinden, maar er eerder vandaan bewegen…  

Je boezem in eigen handen nemen!

Dus….de hoogste tijd om onze boezem in eigen handen te nemen! 😊

De hoogste tijd voor liefdevolle zorg voor je borsten. Zodat ze fysiek en emotioneel gezonder worden. Want zowel fysiek als emotioneel ligt er zoveel afval en oude pijn opgeslagen in onze borsten…

We mogen echt van onze borsten genieten, er dankbaar voor zijn en op de energetische laag de liefde uit het hart(-centrum) vrij door laten stromen naar onze borsten. En ook de verbinding tussen onze borsten en bekkengebied (eierstokken, baarmoeder en yoni) openen en en laten stromen. Zodat alle wijsheid, waarheid en genot die in ons is ook tot ons kan komen, door ons heen kan stromen!

Dus daarom deze tips voor jou…

1. Voor de spiegel

Kijk jij wel eens echt naar je borsten? Gewoon. Naakt voor de spiegel gaan staan en kijken. Naar de vorm, de kleur, je tepels. Hoe ze veranderen gedurende de maand. Of als je beweegt, je armen beweegt bukt, danst… Wat doet dat met je? Vind je dat fijn, of voelt het ongemakkelijk en spannend? Voel je je blij, gelukkig, mooi en sensueel als je jezelf zo ziet? Voel je je dan een mooie, krachtige vrouw? Of word je er juist verdrietig van? Misschien gaan al die gevoelens wel door je heen. Maak daar maar verbinding mee. Voel ze. Verbinding met je borsten én met wat er dan allemaal langs komt aan gedachten en emoties. Zonder in een verhaal te verdwijnen…maar te blijven ademen, ontlading lichamelijk en emotioneel toe te staan . En zo steeds weer in het nieuwe moment aankomend, voelend wat er te voelen is.

2. Bevrijd je borsten!

Borsten zijn bedoeld om te bewegen….echt! Door het gebruik van een beha kunnen je lymfeklieren hun werk minder goed doen. Afvalstoffen kunnen niet goed worden afgevoerd en hopen zich dan dus op. Beugelbeha’s kunnen daarnaast ook nog eens het energiesysteem van je borsten verstoren…

  • Voel je je niet prettig/naakt als je geen bh draagt? Kijk dan of je je bh in ieder geval ’s avonds thuis uit kan doen. Of in het weekend als je alleen thuis bent.
  • Heb je grote borsten en voelt het voor jou niet prettig zonder ondersteuning? Ga dan eens op onderzoek naar tops of bh’s die wel ondersteuning geven, maar niet knellen en geen beugel hebben.
  • Geen bh een stap te ver, om wat voor reden dan ook? Of vind je het ook gewoon fijn om mooi ondergoed te dragen? Kijk dan eens naar een bralette of mooi topje.

3. Welke deodorant kies jij?

Deodorant vergroot volgens sommige onderzoeken de kans op het krijgen van borstkanker. Voorstanders van deze stelling vinden genoeg wetenschappelijke onderzoeken die dit bevestigen. Tegenstanders onderbouwen met andere wetenschappelijke onderzoeken dat dit onzin is. Dus daar wil ik verder niet op ingaan, volg daarin wat voor jou klopt. Zelf gebruik ik een natuurlijke deodorant, zonder parabenen en zonder aluminium. Aluminium zorgt er voor dat je zweetklieren geen zweet meer kunnen uitscheiden. Je blokkeert dus een afscheidingsproces van je lichaam. Bovendien kunnen die aluminiumbestanddelen in je borstweefsel komen en daar worden opgeslagen.

4. Borstmassage

Door je borsten (incl. tepels en oksels) zelf regelmatig zachtjes en met aandacht te masseren, stimuleer je de doorbloeding van je borsten, de aanwezigheid in je borsten én de werking van de lymfeklieren. Een borstmassage draagt daardoor bij aan het gezond houden van je borsten. Dat masseren hoeft geen serieuse aangelegenheid te zijn…daar mag je gewoon heerlijk van genieten. Hoe meer genieten van liefdevolle zorg voor je borsten hoe beter! Daardoor gaat ook de levensenergie in je bekkengebied, de basis van jouw vrouwelijke kracht, vrijer stromen.

Een groot bijkomend voordeel van een dagelijkse/regelmatige borstmassage is dat je je borsten goed leert kennen. Je weet hoe ze voelen en ook hoe ze door de maand veranderen. Afhankelijk van waar je in je cyclus zit. Dat is een hele fijne, zachte, liefdevolle en postieve manier van in contact zijn en veranderingen opmerken. Veel mooier dan één keer per maand na je menstruatie je borsten controleren op knobbeltjes vanuit angst.

5. Hartopeners uit de yin-yoga

Hartopenende houdingen uit de yin yoga helpen om het borstweefsel, de doorbloeding en de lymfeklieren te stimuleren. Ook helpt het om meer verbinding te maken met je borsten en borstgebied, op fysieke, emotionele en subtiele energetische lagen. Onderstaande houdingen vind ik zelf heel fijn….

  • Cow face arms / prayer hands on the back / angel wings
  • Saddle pose / Reclining Butterfly
  • Camel pose
  • Child’s pose (met de armen langs het hoofd)
  • Melting heart
  • Open broken wings
  • Twist

6. De kracht van rozenkwarts

Rozenkwarts is de steen van de liefde, de steen van het hart. En je borsten kun je zien als toegangspoorten naar je hart, of de Juwelen van je Hart. Een uiting van liefde. Je kunt een rozenkwarts op je hart leggen en voelen hoe de helende energie van die steen uitstraalt naar je borsten. Stel je voor hoe je op iedere inademing de energie van onvoorwaardelijke liefde van de rozenkwarts via je hart en je tepels inademt en op iedere uitademing zware energie uit je borsten loslaat door je tepels.

Ter afsluiting laat je liefdesenergie door je borsten circuleren.

7. Droogborstelen

Droogborstelen is ontzettend goed om de doorbloeding en afvoer van afvalstoffen te stimuleren. Je kunt alleen je borsten (niet je tepels!) en oksels droogborstelen voordat je onder de douche stapt, óf je hele lichaam droogborstelen. Het is overigens ook nog eens heel erg goed voor je huid, je grootste orgaan én het orgaan dat heel veel afvalstoffen afscheidt.  Droogborstelen geeft ook nog eens een heerlijke energieboost!

Als je er net mee begint moet je huid er misschien eerst aan wennen. Zorg er dan voor dat je goed dooradement tijdens het borstelen en dat je met je aandacht helemaal bij de aanraking van de borstel op je huid bent.

8. Borstzout & Borstolie

Gebruik zo af en toe speciaal borstzout onder de douche. Voor het diep fysiek, emotioneel en energetisch reinigen van je borsten. Want onze borsten nemen zoveel op…dus reinigen is een belangrijk onderdeel van liefdevolle zorg voor je borsten! Natuurlijk is het ook heerlijk om na het douchen je borsten (en de rest van je lichaam) lekker in te smeren met een fijne natuurlijke olie (rozenolie is héél fijn). Doe dat niet op de automatische piloot, maar écht met intentie, met liefdevolle aandacht.

9. Borstpakkingen

Borstpakkingen zijn echt voeding voor je lijf en natuurlijk in het bijzonder voeding voor je borsten. Voeding voor je vrouw-zijn, voeding voor je ziel, voeding voor je ware natuur. Het brengt je zo’n diepe reiniging, opening en ontspanning…. De behandeling laat je diep in je lichaam zakken…de stilte in…het donker in…het diepe yin in! En  borstpakkingen dragen ook bij aan de fysieke en emotionele gezondheid van je borsten en je immuunsysteem. Meer over borstpakkingen lee je hier: https://ruimtevoorzijn.nl/borstpakking/

10. Aanraken met aandacht

Zorg er voor dat je borsten altijd met aandacht aangeraakt worden… Dus ook als een ander je borsten aanraakt, bijvoorbeeld je geliefde, zorg er voor dat je zelf dan echt aanwezig bent in je borsten en dat de ander ook met volle aandacht en aanwezigheid jouw borsten aanraakt. Ook als bijvoorbeeld een arts jouw borsten aanraakt, zorg en dan voor dat je zelf aanwezig bent in je borsten en je kunt de arts vragen om jouw borsten met respect aan te raken.

11. Wat te vermijden…

Vermijd zoveel mogelijk schadelijke niet-natuurlijke stoffen in je eten en vermijd plastic en synthetische stoffen in je kleding, wasmiddelen, schoonmaakmiddelen, cosmetica, parfums, luchtverfrissers, etc. Hier zitten stoffen in die op lichaamseigen oestrogeen lijken, zogenaamde xeno-oestrogenen. Dit kan een schadelijk effect op je borsten hebben, waardoor je bijvoorbeeld pijnlijke borsten kunt krijgen.

 En…draag alsjeblieft niet je mobiele telefoon in je bh…

12. Liefde voor je borsten

Wat in veel van bovenstaande punten ook al genoemd is, maar wat ik ook nog als een expliciete tip voor zelfzorg voor je borsten wil noemen: maak verbinding met je borsten, wees aanwezig in je borsten! Ga zitten, sluit je ogen en adem rustig en liefdevol in naar je borsten. Vul je borsten helemaal met jouw adem, jouw aanwezigheid, jouw liefde…en adem weer rustig uit.

Want hoe meer jij in je borsten aanwezig bent, hoe minder ongewenste energiën in jouw borsten kunnen gaan zitten. Liefdevolle aanwezigheid is zó helend én beschermend voor je borsten!

13. Borstweefselbehandelingen

Met enige regelmaat een Borstweefselbehandeling nemen raad ik ook zeer aan! Zelf ontvang ik al jaren, twee keer per jaar, een borstweefselbehandeling en sinds afgelopen december geef ik de behandeling zelf met heel veel liefde en toewijding, als ik geregistreerd VLOW-borstweefseltherapeut.

Bij allerlei verschillende klachten kan een borstweefselbehandeling helpend zijn. Helpend om van je klachten af te komen (of te verminderen) en je borstgezondheid te bevorderen. En helpend om je te verbinden met jouw borsten, te voelen en te realiseren dat ze helemaal van en voor jou zijn! Alle informatie over de borstweefselbehandelingen die ik geef, vind je hier: https://ruimtevoorzijn.nl/borstweefselbehandeling/

Ik wens je heel veel liefdevolle zorg voor je borsten toe!

Art by Susan Seddon