Bewust Zijn

In balans, uit balans…ben jij in evenwicht?

Laatst werd ik ’s ochtends wakker en draaide de wereld om mij heen….. Ik had last van mijn evenwichtsorgaan! Ik kon niets, behalve proberen te focussen op minder draaierig worden.

Nadat ik de nodige hulptroepen had ingeschakeld om voor mijn twee kindjes te zorgen (dankbaar!), kon ik loslaten en me overgeven. Ik werd niet meteen minder draaierig, maar wel rustiger en al snel kon ik de onderliggende oorzaak gaan onderzoeken.

De antwoorden kwamen deels door er over na te denken en deels door de vraag gewoon te stellen en naar de antwoorden van mijn innerlijk weten te luisteren.

Evenwicht

En die antwoorden wil ik graag met je delen, want jij hebt vast ook wel eens het gevoel dat je uit balans bent, dat je je niet zo evenwichtig voelt als je wel zou willen.

Ik was mijn evenwicht kwijt omdat

 • een evenwichtige verdeling tussen Doen en Zijn ontbrak;
 • ik het soms moeilijk vind te accepteren dat het leven op aarde behalve prachtig ook hartverscheurend kan zijn;
 • mijn eigen energieniveau zich aan het aanpassen was aan het verhoogde energieveld op aarde.

Evenwichtige verdeling tussen Doen en Zijn

Evenwicht is geen statisch gegeven. Evenwicht is dynamisch. Zoals het zo mooi werd verwoord in de film Eat, pray, love:

“Sometimes losing balance (for love) is part of living a balanced life”

Dat geldt ook voor het evenwicht tussen doen en zijn. Soms sla je meer door naar doen. Ben je druk, heb je veel afspraken, veel werk en andere verplichtingen. Op andere momenten ligt de nadruk meer op zijn. Heb je meer tijd om naar binnen te keren, de natuur in te gaan, te mediteren en gewoon te zijn.

Bij mij was de balans even te lang en te ver doorgeslagen naar doen. Dus kreeg ik van mijn lichaam een duidelijke uitnodiging om alleen maar te zijn…. Mijn eerste reactie was me te verzetten, ik wilde me immers niet zo vreselijk misselijk en draaierig voelen, moest voor mijn kinderen zorgen en had veel te doen….

Pas toen ik mijn verzet opgaf en me ging overgeven aan de situatie, ervaarde ik een zekere rust. Kwam ik in een staat van zijn. Van stilte. En in die stilte kun je je openstellen voor voelen en voor de antwoorden die voortkomen uit je innerlijk weten.

Praktische tips

Ik heb een aantal concrete tips voor je om meer evenwicht tussen doen en zijn te ervaren:

 1. Begin de dag met een moment voor jezelf. Neem de tijd om wakker te worden. Schiet niet meteen in de doe-modus zodra je wakker bent, richt je eerst nog even op zijn. Neem de tijd om wakker te worden, richt je op je ademhaling, doe wat rek- en strekoefeningen, yoga of ander energetisch lichaamswerk en zet je intentie voor de dag. Mijn ochtendritueel was even in de verdrukking gekomen, maar nu ik het weer heb opgepakt merk ik hoe goed het mij doet om de dag in rust, in verbinding, in zijn te beginnen.
 1. Neem op vaste momenten gedurende de dag even de tijd om naar binnen te keren, diep adem te halen en te voelen hoe het met je gaat. Bijvoorbeeld voor iedere maaltijd. En kijk dan meteen even wat je in gedachten had te gaan eten: voeding of vulling….
 1. Zet je wekker een half uur tot uur vóórdat je gaat slapen om die tijd in ieder geval niet achter de televisie of computer door te brengen. In plaats daarvan ga je vast ontspannen. Schrijf wat in je dagboek, ga wat kleuren, lees een mooi boek, doe wat yoga, luister muziek die je hart raakt, of ga nog even een stukje wandelen. Doe wat voor jou werkt om te ontspannen.
 1. Realiseer je dat evenwicht een dynamisch iets is. Dus soms zul je meer tijd in de doe-modus doorbrengen en op andere momenten meer tijd in de zijn-modus. En soms kun je ook even uit evenwicht raken, zoals mij dus ook gebeurde. Ik wil je uitnodigen om daar met mildheid en liefde voor jezelf naar te kijken en vervolgens dat evenwicht weer rustig te gaan herstellen.
 1. Je afstemmen op je menstruatiecyclus helpt ook voor een beter evenwicht tussen doen en zijn gedurende de maand. Hierover lees je meer in mijn artikel “Waarom je menstruatie ook wel je maantijd wordt genoemd”.

Accepteren van licht en donker op Aarde

Licht en donker, goed en kwaad, armoede en rijkdom, oorlog en vrede, leven en dood….. De realiteit op Aarde is dualistisch van aard. Doorgaans kan ik daar aardig goed mee omgaan. Ik heb een innerlijk weten dat ‘goed’ en ‘slecht’ slechts op menselijk niveau bestaat. Ik heb het vertrouwen dat uiteindelijk alles wat er gebeurt, past in het hogere plan van mijn ziel, van jouw ziel, van de aarde. Wat overigens niet impliceert dat je je ogen zou moeten sluiten voor ellende en niet zou hoeven handelen. Maar door dit besef kan ik doorgaans handelen vanuit liefde en vertrouwen, in plaats vanuit angst en verzet.

Maar de beelden die de laatste tijd voorbij komen van vluchtelingen, zijn wel héél erg bij mij binnen gekomen. Zoveel verdriet, zoveel leed. Daar raak ik dan van uit balans. Niet alleen emotioneel, maar dus ook fysiek.

Praktische tip

Wat kan ik doen voor meer gelijkheid op aarde, om het evenwicht te herstellen?! Dat vraag ik me dan af….. Er zijn gelukkig al veel praktische initiatieven neergezet door mensen, daar zal ik hier verder niet op ingaan. Maar ook in de energie kunnen we wat doen! Bijvoorbeeld door liefde en licht in de vorm van Reiki naar die mensen en plekken op aarde te sturen. En dat hoeft helemaal niet zweverig te zijn! Ik geloof dat dit iets heel belangrijks is, wat iedereen dagelijks kan doen. Je kunt niet in je eentje de wereld redden, ook al zou je dat nog zo graag willen…..

Wat je wel kunt doen, praktisch en in je dagelijks leven, is zorgen dat je zelf zoveel mogelijk in vrede leeft. Vrede met jezelf, in je hart, met je omgeving. En zo de vrede op aarde positief beïnvloeden.

De vijf Reikiprincipes kunnen daar bij helpen:

 • Vandaag word ik niet boos
 • Vandaag maak ik mij geen zorgen
 • Vandaag ben ik dankbaar
 • Vandaag doe ik mijn werk goed
 • Vandaag ben ik vriendelijk tegen anderen

Binnenkort zal ik uitgebreid op deze principes en de achterliggende gedachten ingaan. Tot die tijd kun je je al met de principes verbinden door ze iedere ochtend hardop voor jezelf uit te spreken, waarbij je je handpalmen tegen elkaar houdt voor je borst, bij je hart (zoals wanneer je Namasté zegt).

Aanpassen van je eigen energie aan het verhoogde energieveld op Aarde

Het energieveld van de Aarde trilt op een steeds hoger niveau, vooral sinds 2012. Daardoor kunnen wij als mensen onze trillingsfrequentie en daarmee ons bewustzijnsniveau, ook makkelijker verhogen. Voor mij was het helder dat ik mede last had van mijn evenwichtsorgaan omdat mijn eigen trillingsfrequentie omhoog was gegaan en er daardoor weer een nieuw evenwicht in mijn systeem moest ontstaan.

Hoe je bewust je trillingsfrequentie kunt verhogen lees je in mijn artikel “11 Manieren om je trillingsfrequentie te verhogen”.