Bewust Zijn,  Vrouw Zijn

6 Tips voor liefdevolle zorg voor je borsten

Vorig jaar voelde ik plotseling een knobbeltje in mijn linker borst. Omdat mijn moeder op jonge leeftijd aan borstkanker is overleden, was ik meteen alert. Niet in paniek, maar wel alert. Ik maakte gelijk een afspraak bij de huisarts, die me na een kort onderzoek doorstuurde voor een echografie en een mammografie. Ik kon snel in het ziekenhuis terecht en kreeg direct de uitslag. Die was goed. Ik was opgelucht. En daar liet ik het bij.

Een paar maanden later realiseerde ik me dat dat best vreemd was. Want de uitslag was dan misschien goed, ondertussen was er ook iets niet goed. Hoe je het ook wendt of keert, iets was daar geblokkeerd, opgehoopt, zat vast. Het stroomde daar in ieder geval niet helemaal vrij.

Het knobbeltje had wat in mij wakker gemaakt, me weer bewuster gemaakt. Het heeft me doen afvragen wat eigenlijk mijn relatie is met mijn borsten. En hoe ik die relatie graag zou willen zien. Ik heb zeker plezier beleefd aan mijn borsten. Ze hebben me veel genot geschonken. En ze zijn heel voedend geweest voor mijn kinderen. Maar verder…?

Hoe zit het tussen jou en je borsten? Hoe goed zorg jij voor je borsten? Ken jij je borsten eigenlijk wel? Zijn jouw borsten ook voedend voor jóu? Ben je trots op je borsten?

borsten

Ik ben vooral het afgelopen jaar veel meer in contact gekomen met mijn borsten. Ik raak ze ook veel meer aan. Uit liefde. Met zachtheid en plezier. Mezelf voeden door goed voor ze te zorgen en dus ook voor mijzelf te zorgen. Ik voel me daardoor zachter en krachtiger. Ben zo weer meer in verbinding gekomen met mijn vrouwkracht. Want als je de energie in je borsten laat stromen, gaat er ook energie stromen in je buik, de bron van je vrouwkracht. Voel maar.

 

1. Voor de spiegel

Kijk jij wel eens echt naar je borsten? Gewoon. Naakt voor de spiegel gaan staan en kijken. Naar de vorm, de kleur, je tepels. Hoe ze veranderen gedurende de maand. Of als je beweegt, je armen beweegt bukt, danst… Wat doet dat met je? Vind je dat eigenlijk maar gek? Of voelt het ongemakkelijk en spannend? Zie je meteen wat er allemaal niet goed aan is? Voel je je blij, gelukkig, mooi en sensueel als je jezelf zo ziet? Voel je je dan een mooie, krachtige vrouw? Of word je er juist verdrietig van? Misschien gaan al die gevoelens wel door je heen. Maak daar maar verbinding mee. Voel ze. Verbinding met je borsten én met wat er dan allemaal langs komt aan gedachten en emoties. En doe dat morgen weer. En overmorgen…

2. Bevrijd je borsten!

Borsten zijn bedoeld om te bewegen….echt! Door het gebruik van een beha kunnen je lymfeklieren hun werk minder goed doen. Afvalstoffen kunnen niet goed worden afgevoerd en hopen zich dan dus op. Beugelbeha’s verstoren daarnaast ook nog eens het energiesysteem van je borsten…

Zelf draag ik steeds minder vaak een beha. In huis in principe niet. En als ik de deur uit ga is het afhankelijk van mijn bestemming en wat ik verder aan heb. Als m’n bloesje of shirt wat doorschijnend is of als ik me tijdens een bepaalde afspraak toch wat naakt voel zonder beha, doe ik een topje of een beha zonder beugels aan. Of ik doe een mooie sjaal om… En hoe vaker ik zonder beha loop, hoe meer beknellend ik een beha ervaar als ik er wel eens eentje aan heb.

Ik heb niet zulke grote borsten en ik hoor wel eens van vrouwen met een grote cup dat zij het niet prettig vinden zonder beha. Ik hoor ook van vrouwen met een grote cup dat zij het wél prettig vinden… Dus ik wil je uitnodigen om te onderzoeken, te voelen, te ervaren wat voor jou wel werkt en wat niet.

3. Welke deodorant kies jij?

Deodorant vergroot de kans op het krijgen van borstkanker. Voorstanders van deze stelling vinden genoeg wetenschappelijke onderzoeken die dit bevestigen. Tegenstanders onderbouwen met andere wetenschappelijke onderzoeken dat dit onzin is.

Omdat ik er op deze manier niet uitkom volg ik mijn eigen intuïtie maar én neem ik het zekere voor het onzekere. Ik gebruik sowieso weinig deodorant, zonder parabenen en zonder aluminium. Aluminium zorgt er voor dat je zweetklieren geen zweet meer kunnen uitscheiden. Je blokkeert dus een afscheidingsproces van je lichaam. Bovendien kunnen die aluminiumbestanddelen in je borstweefsel komen en daar worden opgeslagen. Dus ga ik voor een natuurlijke deodorant. Mijn gezichtscreme maak ik al een tijdje zelf, dat heb ik met deodorant nog niet gedaan, maar ga ik doen zodra mijn deo op is.

4. Borstmassage

Door je borsten regelmatig te masseren stimuleer je de doorbloeding en de werking van de lymfeklieren. Een borstmassage draagt daardoor bij aan het gezond houden van je borsten. Dat masseren hoeft geen serieuse aangelegenheid te zijn…je hoeft niet je best te doen om dat heel goed te doen…daar mag je gewoon heerlijk van genieten. Hoe meer genot hoe beter, zou ik willen stellen. Daardoor gaat ook de levensenergie in je bekkengebied, de basis van jouw vrouwelijke kracht, vrijer stromen.

Liefde voor je borsten. Van ze genieten. Daarmee breng je zoveel helende energie naar je borsten. En vergeet daarbij niet om je tepels en de aanzet bij je oksels ook te masseren. Zelf masseer ik iedere ochtend kort, dat is onderdeel geworden van mijn ochtendritueel. Daarvoor gebruik ik een amandelolie (uiteraard zonder allerlei toevoegingen…).

Een groot bijkomend voordeel van een dagelijkse borstmassage is dat je je borsten goed leert kennen. Je weet hoe ze voelen en ook hoe ze door de maand veranderen. Afhankelijk van waar je in je cyclus zit. Dat is een hele fijne, zachte, liefdevolle en postieve manier van in contact zijn en veranderingen opmerken. Veel mooier dan één keer per maand na je menstruatie je borsten controleren op knobbeltjes vanuit angst. De boodschap die je dan geeft is zó anders…

5. Reikibehandeling

Reiki is een healingmethode waarbij je de universele energie via je handen naar het lichaam van de ontvanger laat stromen, waar het wordt opgenomen als levensenergie. Ook wel bekend als chi of prana. In dit geval ben je zelf de ontvanger. En die levensenergie doet zelf zijn helende werking in je borsten. Die zorgt ervoor dat de energie daar weer vrijer gaat stromen en je borsten gezonder worden. En ook hierbij geldt: alleen al met liefdevolle aandacht bij ze aanwezig zijn is fijn en helend. Als je dan ook nog reiki (of een andere healing) geeft, is dat extra fijn!

6. De kracht van rozenkwarts

De rozenkwarts is de steen van de liefde. De steen van het hart. En je borsten kun je zien als toegangspoorten naar je hart. Als een uiting van liefde. Je kunt een rozenkwarts op je hart leggen en voelen hoe de helende energie van die steen uitstraalt naar je borsten. Stel je voor hoe je op iedere inademing de energie van onvoorwaardelijke liefde van de rozenkwarts via je tepels inademt en op iedere uitademing zware energie uit je borsten loslaat door je tepels.

Ter afsluiting laat je liefdesenergie door je borsten circuleren.

Perfecte borsten

Door goed voor je borsten te zorgen, worden ze niet alleen gezonder, maar ook veel meer ‘van jou’. En ook ‘voor jou’. Ik ben nu veel bewuster van hoe blij ik ben met mijn borsten. Ze hoeven niet meer groter, steviger, ronder….anders dan dat ze zijn. Ze zijn helemaal mooi en passen perfect bij mijn lichaam. Ze passen perfect bij mij. En jouw borsten passen perfect bij jou!