Bewust Zijn,  Rituelen,  Vrouw Zijn

De uitnodiging van de talking stick

De talking stick is een prachtig sjamanistisch instrument in de cirkel. Degene met de talking stick is aan het woord, deelt. De anderen zijn aandachtig aanwezig, luisteren met hart en ziel. Je bent dus niet bezig met wat je zo meteen zelf gaat zeggen, met (ongevraagd) advies aan een ander of andere afleidende gedachten. Je bent helemaal aanwezig bij wat de ander deelt en kunt natuurlijk wel waarnemen wat er door dat delen wordt aangeraakt in jouw lichaam. Wat jij voelt en waarneemt, zonder daar een verhaal van te maken, want je blijft luisteren.

Dat is prachtig en ook heb ik gemerkt dat het delen soms dreigt te verzanden in verhalen vertellen. Dat er niet meer echt afgestemd in het moment wordt deelt, maar iemand verdwijnt in een (oud) verhaal dat niet meer dient. Dat de energie doet vertroebelen…

Ik heb een tijdje gedacht (ja, het kwam echt uit mijn hoofd, geen voelen in mijn lijf!) dat ik een ‘vrouwelijker talking stick’ nodig had voor mijn rituelen met vrouwen. Een godinnen beeldje, een schelp, zoiets.

Totdat ik laatst zelf mijn talking stick weer vasthield, verticaal, en voelde wat dat met mij deed. De verticale verbinding met hemel en aarde. Het fallussymbool, de mannelijke energie. Wat helderheid geeft, uitlijning, alignment. De mannelijke energie in onszelf en om ons heen uitnodigt en aanspreekt, waardoor we duidelijke kaders (oevers!) hebben waarbinnen ons vrouwelijk water kan stromen. Niet vertroebelt.

Dus hier nodig ik de vrouwen in de cirkel nu bewust toe uit als we gaan delen. Voel de talking stick, voel je uitlijning, je verbinding met hemel en aarde en je hart (en baarmoeder als tweede hart) daar tussen! En wat wil er dan gedeeld worden..?

Wees welkom op 30 oktober bij De Rite van de Baarmoeder, óók om te delen!