Bewust Zijn,  Familie-opstellingen

Overgave aan het niet-weten!

Joepie! Iedere keer als ik samen met mijn Lief een opstelling begeleid… is dat zó magisch. Om iedere keer weer in het veld van niet-weten te stappen… Niet te weten hoe de opstelling zich zal ontvouwen, welke beweging er wil, wat zich zal laten zien…

Het niet te weten… Het niet te hoeven weten… Het niet te willen weten…

Niets te fixen… Niets op te lossen…

‘Alleen maar’ ten dienste te staan van het systeem en de beweging te volgen. De overgave aan het niet weten, voelt voor mij ook nog spannend en kwetsbaar. Want mijn ‘ik-je’ speelt dan op, zij wil het wél heel graag goed doen… Maar als ik dan eenmaal die stap heb gezet, wat is het dan een heerlijke plek om te vertoeven…het níet te hoeven weten, het niet te hoeven oplossen.

Tijdens onze opleiding (Auke heeft drie jaar geleden de jaaropleiding bij het Instituut voor Systemisch Werk- IVSW gevolgd en ik volg die opleiding nu), is er ook aandacht voor de zogenaamde Innerlijke houding van de begeleider. Daarin worden een stuk of 10 aspecten genoemd…en één daarvan is heel aanwezig in mij, als een soort van ankerpunt: ‘Wees bereid je klant te verliezen’.

Dit anker helpt mij ontzettend…om niet iets te gaan fixen, om niet iets te gaan oplossen, om niets ‘mooier’ te maken dan het is. Om echt te buigen, voor de cliënt/klant, voor zijn/haar systeem…het systeem te volgen en ten dienste te staan van het grotere geheel.

En natuurlijk voelt het heel fijn als een klant dan bewogen en dankbaar weer naar huis gaat…en wij dankbaar samen op de bank kruipen. 🙏😍

✨

Wil jij ook een opstelling meemaken? Wij organiseren Opstellingsavonden waarvoor je je kunt aanmelden als vraagsteller of als representant. En je bent ook welkom voor een individuele opstelling.