Bewust Zijn,  Familie-opstellingen,  Systemisch Werk,  Vrouw Zijn

Jij hoeft je vrouwenlijn niet te helen…

Het lot van je (voor)moeder(s) hoef jij niet te dragen. Het lot van je (voor)moeder(s) is veel te zwaar voor jou. De pijn en het verdriet van je (voor)moeder(s) kun jij niet helen. Jij hoeft je vrouwenlijn niet te helen…

Vanuit ons kindsdeel willen we dit juist zo graag…want als kind zijn we afhankelijk van onze moeder…om te kunnen overleven moet het haar goed gaan. En als kind zijn we ontzettend loyaal…”het zal mij niet beter gaan dan jou, lieve mama…lieve oma…”

Maar van je (voor)moeder(s) hoef je alleen maar aan te nemen, heb je alleen maar aan te nemen. Je kunt niets voor hen oplossen, niets voor hen dragen, niets voor hen helen. Dat kunnen zij alleen maar zelf. Jij kunt alleen maar het leven aannemen dat aan jou is doorgegeven. Het leven ten volle aannemen is zó veel. En je (voor)moeder(s) willen ten diepste alleen maar dat het jou goed gaat…

Iedere keer als ik een systemisch ritueel van de vrouwenlijn begeleid, is dat zó zichtbaar, zó voelbaar.

Als kind willen we het zó graag oplossen voor onze moeder, grootmoeder….onze vrouwenlijn. Of verzetten we ons juist heel erg, willen we er helemaal niets meer mee te maken hebben. Maar dat is de andere kant van dezelfde medaille. Dan blijft er verstrikking met het lot van de vrouwen die jou voor zijn gegaan…ben je niet vrij.

Jij kunt alleen maar je eigen lot dragen, alleen maar voor jezelf zorgen en er voor zorgen dat het jou goed gaat. En alles wat in jouw vrouwenlijn heeft plaatsgevonden te zien, te eren, te erkennen. Te buigen voor je (voor)moeder(s) en met hen in je hart (met alles er op en er aan!) wat van je eigen leven maken.

Dankbaar

Nederig

Groots

Liefdevol

En de ogenschijnlijke contradictie….wanneer je jouw plek helemaal inneemt in je vrouwenlijn, de lijn helemaal in jouw hart sluit en je helemaal voor jezelf gaat zorgen, je het jezelf goed laat gaan, dan vindt er heling plaats in de hele lijn!

Wil je ook een opstelling of een systemisch ritueel van de vrouwenlijn ervaren? Welkom!