Baarmoeder healing,  Ceremonies,  Moeder Zijn,  Rituelen,  Vrouw Zijn,  Wombhealing

Rebozo’s

Tijdens Womb-massages (en soms tijdens Bekken-massages) maak ik altijd dankbaar gebruik van rebozo’s. Rebozo’s zijn geweven doeken die oorspronkelijk uit Mexico komen en daar al vele generaties lang worden gebruikt. Rebozo betekent ‘sjaal’ en dat is één van de manieren waarop ze ook gebruikt worden. Daarnaast worden ze gebuikt als draagdoek, om je baby in te dragen. En ze worden óók gebruikt ter ondersteuning van zwangere vrouwen, met massages en in een prachtig ‘sluitingsritueel’.

Sluitingsritueel met rebozo’s

Traditioneel vindt dit sluitingsritueel 40 dagen ná de geboorte plaats, 40 dagen na de bevalling. De moeder en haar lichaam hebben 9 maanden lang ten dienste gestaan van de groei van het kind in de baarmoeder en de voorbereiding op de geboorte. Vervolgens is de baby geboren en dan volgt nog ‘het 4e trimester van de zwangerschap’. Pasgeboren baby’s zijn nog zo ontzettend kwetsbaar. Om er voor te zorgen dat de baby zich zo goed mogelijk ontwikkelt is het belangrijk dat hij of zij heel dicht bij de moeder kan zijn. Voor bescherming, warmte, voeding en geborgenheid. Dus ook dat 4e trimester staat de kersverse moeder nog helemaal ten dienste van de groei en ontwikkeling van de baby.

En dan, 40 dagen na de geboorte, vindt ‘het sluiten van de kraamvrouw’ plaats. Niet alleen in Mexico, maar in heel veel culturen. Het is de afsluiting van de periode van zwangerschap en geboorte geven… Een periode die een grootse initiatie is in het leven van een vrouw. Met dat zij geboorte geeft aan haar kind, geeft zij ook geboorte aan zichzelf als moeder. Tijdens het ritueel wordt zij geëerd en gekoesterd door andere vrouwen. En wordt zij op zowel energetisch en spiritueel als op fysiek niveau geholpen zich weer te sluiten. Zij heeft helemaal ten dienste gestaan van het geven van leven en nu mag zij haar aandacht weer helemaal naar binnen richten en zich gekoesterd en gedragen weten. Zoals zij zelf haar kind heeft gekoesterd en gedragen. Haar baarmoeder was gevuld door haar kind, nu mag ze die ruimte weer helemaal zelf vullen, met haar eigen aanwezigheid.

Wombmassages & Rebozo’s

Tijdens Womb-massages vindt er iets vergelijkbaars plaats… Ik neem vrouwen mee op reis door hun lichaam, om af te dalen naar hun buik, bekken en baarmoeder. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom zij niet echt in de diepte verbinding voelen met dit gebied. De specifieke ervaringen van iedere vrouw zijn uniek, maar de laag er onder is veel collectiever… Er is sprake van fysieke en/of emotioneel pijnlijke ervaringen (persoonlijk, uit de vrouwenlijn en uit het collectief Vrouwelijk Veld) en hoe dieper we indalen in ons lichaam, in ons bekken en baarmoeder, hoe meer dat gevoeld wordt én we daar dóórheen kunnen bewegen.

Tegelijkertijd voelen deze vrouwen op de massage-tafel een groot verlangen om hun baarmoeder en bekken helemaal te bewonen. Is er een diep weten dat daar een ongelooflijke krachtbron huist. Dat zij van daaruit zichzelf kunnen dragen en gedragen kunnen weten. Dat dat de plek is om helemaal thuis te komen in alle aspecten van vrouw-zijn. De plek die je thuisbrengt in je Vrouwenlijn én bij Moeder Aarde. Om van daaruit het leven door je heen geboren te laten worden én op ieder moment geboorte te geven aan jezelf.

Verzachting, opening & koestering

Aanwezig raken in je bekken en baarmoeder vraagt om overgave en openen, net als bij het geboorte geven aan een kind… En dat vraagt weer om verzachting, vertraging en vertrouwen. Een veilige bedding, om met iedere aanraking en iedere in- en uitademing dieper te landen, het leven in al je cellen toe te laten. Je geliefd en geëerd te weten, in het Vrouwenveld. De herinnering uit je cellen vrij te geven en door je heen te laten stromen, voor ontlading en bevrijding. Zonder in een verhaal te verdwijnen, zonder trauma op te zoeken. Waardoor er steeds meer ruimte ontstaat om het eigen bekken en de baarmoeder te bewonen.

En dan, als alles zo is aangeraakt, verzacht en geopend is, de subtiele en oh zo krachtige levenstroom voelbaar is, dan komt er een moment van inbakering in de rebozo’s. Om na het openen en het jezelf helemaal verwelkomen, ook je fysieke grénzen weer duidelijk te voelen. Om je gekoesterd, beschermd en gedragen te weten. En door de inbakering in de doeken nóg meer je aandacht en aanwezigheid ‘naar binnen te laten vallen’. Nog dieper en dieper…naar jouw oorspronkelijke bron van leven en naar De Bron van Leven. Waarbij ik de reis nog verder ondersteun met prachtige klanken. Om te eindigen in Stilte…

Wedergeboorte

Het laatste onderdeel van het ritueel met de rebozo’s en ook het laatste deel van de Womb-massage is het openen van de rebozo’s…een wedergeboorte! Met het aandachtig en vertraagd openen van de rebozo’s volgt er als vanzelf een diepe inademing. Als een eerste ademteug… En kom je uit de diepte van je bekken en je baarmoeder langzaam weer terug in de ruimte van de Massagetempel…opnieuw geboren!

Wil je ook graag een Wombmassage of Bekkenmassage ontvangen samen met de rebozo’s? Neem dan contact met me op om een afspraak te plannen, welkom!