Bewust Zijn,  Rituelen,  Vrouw Zijn

Rustig ontwaken en bewegen vanuit het bekken…

Met Imbolc (het begin van de lente) achter de rug, voel ik hoe er steeds meer in mij begint te bubbelen. De energie van ontwaken dient zich aan, van uitrekken, gapen, aaaaaah, mijn ogen uitwrijven.

De wereld met nieuwe ogen bekijken. Of eigenlijk de wereld met nieuwe ogen laten binnenkomen. De geur van de lente in de lucht ontvangen via mij neus en het geluid van de vogeltjes die steeds uitbundiger gaan zingen binnen laten komen via mijn oren.

Wat ben ik het grootste deel van mijn leven gewend geweest om mijn aandacht naar buiten te richten: mijn ogen in te spannen om te zien, mijn oren spitsen om te horen, diep te inhaleren om te ruiken…en zo ook met de andere zintuigen. Met die inspanning was ook het hoofd en het denken sterk aan. Meteen verklaren, duiden van wat ik waarnam en daar over oordelen, mijn best doen. Zowel oordelen fijn/niet fijn over wat ik waarnam, als over mijn eigen waarnemen. Best vermoeiend als ik het zo opschrijf en lees…

Met name het afgelopen jaar ben ik me zo bewust geworden dat het ook anders kan….in plaats van vanuit mijn zintuigen mijn aandacht naar buiten te richten en de informatie te gaan halen, kan ik ook helemaal hier blijven, in mijn lichaam en mijn zintuigen openen om de informatie tot mij te laten komen. Te ontvangen….En dan neem ik in één keer geluid niet meer alleen met mijn oren waar, maar met ál mijn cellen, met mijn hele lichaam kan ik de vibraties van het geluid ontvangen. Kan ik dat wat ik zie ook voelen, net als dat wat ik proef of ruik. Ik kan alle informatie ontvangen via mijn zintuigen en dan reageert mijn hele lichaam daar op…ware sensualiteit….het openen van ‘the senses’, het lichaam openen voor ‘the senses’….

Die beweging…..me openen om te ontvangen en dicht bij mezelf in mijn lichaam blijven, in plaats van de aandacht buiten mijn lichaam te plaatsen, maak ik ook steeds vaker bewust als ik iets wil creëren.

Mijn hart kan dan heel blij zijn en een groot verlangen voelen naar het resultaat, bijvoorbeeld het afmaken van mijn Massagetempel. Eerder zou ik die energie naar buiten volgen, een tandje er bij doen en vol vanuit yang iets af krijgen. Vaak wat uitgeput achterblijvend, doordat ik over mijn eigen grenzen ging.

Tegenwoordig laat ik dat verlangen heerlijk mijn hart verwarmen en verblijden en laat ik mijn aandacht afdalen naar mijn bekkengebied. Om veel meer vanuit yin, vanuit verstilling, vanuit aanwezigheid en vanuit ontvankelijkheid en volgen van wat wil, in beweging te komen.

Als ik vanuit yang, vuur, verlangen, mijn hart beweeg, dan leun ik wat naar voren. Net als wanneer ik me inspan om met mijn zintuigen buiten mijn lichaam waar te nemen.

Als ik vanuit yin, water, aarde, aanwezigheid, het hier en nu, mijn bekken beweeg, dan beweeg ik vanuit mijn midden en ervaar ik meer dat ik word voortbewogen. Net als wanneer ik mijn zintuigen open om in mijn lichaam te ontvangen…sta ik in de ontvankelijke stand.

En dat geeft zoveel rust, zoveel aanwezigheid, zoveel sensualiteit, zoveel voldoening, zoveel dankbaarheid…

❤

Dat langzaam verder ontwaken (aarde-element), vanuit de winter (waterelement) de lente (houtelement) in, het openen van onze zintuigen en voelen van waaruit we bewegen, daar gaan we woensdagavond tijdens de Yin Yoga Cirkel verder in duiken…..welkom!