Bewust Zijn,  Rituelen,  Vrouw Zijn

Stromen met het water…

We hebben waarschijnlijk allemaal zo onze ‘voorkeurselementen’, ik in ieder geval wel… Ik verbind me ontzettend makkelijk met Aarde en met Vuur. Aarde laat me gronden. Als ik aarde zie, voel of ruik, dan zak ik. Spanning wordt als vanzelf afgevoerd en ik voel me thuis. Ik ga meteen langzamer bewegen, dieper ademen en er komt een algehele vertraging over mij heen. Er hoeft niets meer. Ik ben thuis, thuis bij Moeder Aarde… De zijns-kwaliteit van het element Aarde.

Het vuur brengt me meer in een soort van trance. Het vuur wakkert mijn innerlijk vuur aan, maar dat hoeft niet per sé heel extravert te zijn. Het innerlijk vuur van mijn passie, van mijn wilskracht en van mijn hart. Vuur vraagt me mijn stem te laten horen en te drummen. En vuur roept voor mij het sterkst de voorouders aan. Bij het vuur voel ik ook hoe er een beroep op mij wordt gedaan. Om te (gaan) staan, volledig trouw te zijn aan dat waar mijn hart van gaat gloeien. Om de voorouders te eren. Ja, de warrior-goddess in mij wordt aangewakkerd door het vuur.

Het water was voor mij altijd ingewikkelder om mee te verbinden… Ondanks dat ik er ook van kon genieten, zowel van mijn innerlijke wateren als het water buiten mij, kon ik me er maar weinig helemáál voor openen. Omdat ik water altijd associeerde met kou en de kou deed mij terugtrekken en afsluiten.

Sinds 2,5 jaar woon ik aan de IJssel en in fasen ben ik me meer en meer met haar gaan verbinden. Sinds ruim twee maanden ga ik dagelijks naar de IJssel (op een enkele uitzonderingsdag na) en ik merk hoe ontzettend veel me dit doet en brengt. Ik kan me nog precies herinneren hoe het moment voelde dat ik me realiseerde dat ik het water als verkoelend ervoer, in plaats van als koud…dat was echt een openbaring voor mij. En met de verkoeling van het Water voelde ik ook haar zachtheid. Als een groot zacht, verkoelend veld…en ik me bewust werd van het Leven dat het Water in zich draagt.

Water ís Leven! Water bréngt Leven!

En zo merk ik geregeld glimlachend op dat de woorden die ik onbewust kies ook mijn groeiende verbinding met het water laten horen: het gaat meer stromen…, kom ik weer boven…, ik verlang naar diep duiken…

Zo merk ik dat de Rite van de Baarmoeder, zó verbonden met het water, steeds meer gaat stromen sinds ik me meer en meer voor het water open. Zowel de diepte tijdens de ceremonie als het aantal vrouwen dat haar weg naar mij weet te vinden om de Rite te ontvangen.

Zo merk ik dat het in mijn relatie steeds méér gaat stromen. We zijn nu bijna 3 jaar samen en het is zo voelbaar hoe alles in de diepte (onder water) beweegt en steeds vrijer stroomt: de liefde, de verbinding, de toewijding, het vertrouwen, onze ‘ja!’, het plezier, de sensualiteit. Alsof het water alles schoonspoelt… Waar eerder emoties en oude pijn/trauma er uit explodeerden, met heel veel vuur, lijkt het water niet alleen verkoeling te brengen en meer ruimte voor emoties om in te bewegen en te stromen, in plaats van onderdrukt te zijn en dan als een vulkaanuitbarsting er uit te komen. Maar ook pijn en trauma schoon te spoelen waardoor we elkaar helderder kunnen zien en voelen. Alsof oude patronen op momenten dat we getriggerd werden als een waas tussen ons in hingen en nu steeds dieper worden weggespoeld. Zodat het steeds zuiverder en schoner wordt tussen ons en de liefde steeds vrijer stroomt. Met zóveel levenslust!

En de steeds diepere verbinding met het water brengt ook een diepere en schonere verbinding met andere vrouwen met zich mee. Het bewustzijn dat het water hetgeen is dat ons als zusters ten diepste verbindt! Het water in onze diepten, het water in onze baarmoeders, het water waaruit we geboren zijn en waarin we het leven doorgeven. Het water in het vrouwelijk veld, waarin we samen mogen dansen, verbinden, voelen, huilen, lachen, verstillen, kolken en stromen…!

Deze steeds diepere verbinding met het water vierend, erend en dankend, organiseer ik samen met Nicolette Scholtens op donderdag 22 juli van 20:00-21:30u een waterceremonie aan de IJssel in Zutphen. Om samen met andere vrouwen te verbinden met het water en onze prayers aan de IJssel mee te geven en hun werk te laten doen voor de bescherming van de zoetwaterbronnen in de Sierra Nevada die bedreigd worden.

Interesse? Neem contact met me op voor meer informatie. En je belangrijkste bijdrage zijn je liefdevolle aanwezigheid en je prayers voor het water. Daarnaast is het mogelijk een donatie te doen, die rechtstreeks naar de mensen gaat die zich inzetten voor het beschermen van de zoetwaterbronnen in de Sierra Nevada.