Bewust Zijn,  Ceremonies,  Rituelen,  Vrouw Zijn,  Wombhealing

VAN WAARUIT SPREEK JE?

HOOFD

Vaak wordt er gesproken vanuit het hoofd, vanuit ideeën, gedachten en overtuigingen. Hoewel je elkaar natuurlijk kunt inspireren (en wellicht proberen te overtuigen) met fantastische ideeën, ervaringen en inzichten, is het ook vermoeiend om alleen op deze laag te spreken. Het lichaam bungelt er dan een beetje bij, als aanhangsel. Je hoofd gaat aan, maar je lijf doet niet echt mee. Daarom kun je je na zo’n gesprek ergens geïnspireerd voelen, maar tegelijkertijd ook wat bevreemd en leeg.

HART

De volgende laag van waaruit je kan spreken is je hart. Liefdevolle communicatie…de liefde, de compassie, de vreugde en het begrip dat mee stroomt als je vanuit je hart spreek. ‘Die heeft het hart op de tong…’, spreekt over waar haar hart vol van is. Dat geeft vreugde en verbinding. Je voelt je gezien, gehoord en merkt dat je op een andere laag verbinding maakt. De laag van hart en ziel. Dat kan als een heerlijke liefdevolle verbindende stroom voelen, vervullend…

En toch…toch kun je ook hier ervaren dat er iets mist. Een bepaalde échtheid, een bepaalde rauwheid. Het is heel liefdevol én je neemt ergens waar dat er ook iets wordt buitengesloten, dat er ook dingen niet worden uitgesproken of ‘verpakt’ in love & light. Of dat er heel veel wordt gesproken vanuit liefde en het tóch voelt ‘alsof er niemand thuis is’. Wáár ben je nou echt?! Dan voel je ook na zo’n ontmoeting dat je ergens bent leeggelopen. Je hebt elkaar niet écht ont-moet. Het leek zo’n mooi liefdevol gesprek en tóch voel je ergens verdriet op de onderlaag…omdat er geen gronding is, geen gedragenheid…en diepere aanwezigheid mist.

BUIK & BEKKEN

Als je spreekt vanuit de laag van je buik en je bekken, vanuit diepe aanwezigheid en gedragenheid in jezelf… Als van daar uit jouw stroom omhoog beweegt naar je hart… Als je geen ‘wandelend sprekend hoofd’ bent, maar je hoofd kan rusten op je romp, zich ook gedragen weet…

Als dat gebeurt, dat spreek je op een hele andere laag. Een laag van aanwezigheid, échtheid, liefde en verbinding. En dan spreek je de ander ook aan om op al die lagen aanwezig te geraken. Dan is er een werkelijke ont-moeting. En dat geeft vervulling.

Hoe spannend wellicht ook en misschien worden er ook dingen uitgesproken die minder liefdevol en verbindend lijken, maar uiteindelijk veel liefdevoller en verbindend zijn, omdat er echtheid en aanwezigheid is. Niet mooier gemaakt dan het is, maar vanuit belichaamde waarheid.

ONTMOETING

Hier ben ik, ik ben aanwezig, dit leeft er in mij, ik laat me zien…

En je hóórt het verschil! Dat is zó mooi.

Als er wordt gesproken vanuit de basis, vanuit buik & bekken, door het hart en dan door de keel naar buiten…dan is de keel open en zijn de kaken ontspannen, wat een heel ander geluid geeft, een andere trilling, een andere frequentie, dan wanneer het meer samengeknepen is.

Dan ontstaat er een veilige ruimte waarin een ieder wordt uitgenodigd om te zakken en te zijn. Dan is er gedragenheid en bedding…

Een heel groot welkom om te zijn en je te laten verwonderen in de ont-moeting!